Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-12-10 21:02:00

Palkovics szerint Pokorni nem naprakész közoktatás-ügyben

Az innovációs miniszter az ATV Egyenes beszéd című műsorának vendége volt.

A munka törvénykönyve tervezett módosításával kapcsolatban a kormány azt kommunikálja: 400 órás túlmunka a kormány szerint nem rossz a munkavállalóknak. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az ATV Egyenes beszéd című műsorában többek között arra a kérdésre is válaszolt, hogy a változtatást a Magyarországon működő multik kérték-e. Ezzel kapcsolatban a miniszter elmondta: a magyar gazdaság nem egyenlő a multikkal.

A változtatás szükségességét Palkovics azzal indokolta, hogy a hazai munkaerőpiacon kapacitásszűke van. Magyarországon történelmi csúcson van a foglalkoztatottság, hiszen 4,5 millió munkavállaló dolgozik itthon. A miniszter hozzátette: ki kell elégíteni a munkaerőigényt, és egyben hangsúlyozta: önkéntes túlmunkáról van szó.
Arra a kérdésre, hogy a módosítás nem okoz-e visszaéléseket, Palkovics László azt válaszolta: ha a főnök önkényesen akar dolgoztatni, a munkavállaló felmond és megy a következő vállalathoz.

Arra a kérdésre, hogy nincs-e lelkiismeret-furdalása a CEU távozása miatt, a miniszter felidézte: korábban az ATV-n is elmondta: ha a CEU teljesíti a magyar jogszabályi feltételeket, minden rendben lesz. Most azt hangsúlyozta: a magyar diplomát adó Közép-Európai Egyetem az országban marad. Hozzátette: ha Bécsben megkapja az akkreditációt a CEU, akkor kérdés lesz, miért nem akkreditáltatta a Bécsben induló szakokat itthon, a Közép-Európai Egyetemen.

Ami a közoktatásban zajló folyamatokat illeti, Palkovics László ezekkel kapcsolatban azt mondta: a kormány mindent megtesz azért, hogy a gyerekek ne vesszenek el az iskolarendszerből. Arra, hogy Pokorni Zoltán szerint 16 évesen a gyerekek egy része „megy a lecsóba”, úgy reagált, hogy Pokorni Zoltánnak érdemes lenne az aktuális statisztikákat tanulmányozni. Arra a felvetésre, hogy ez Pokorni szakterülete, Palkovics azt válaszolta, hogy az már régen volt, Pokorni Zoltán azóta polgármesterként dolgozik.

Arról, hogy elment volna az MTA közgyűlésére, de végül nem ment el, Palkovics elmondta: valóban szándékozott elmenni a közgyűlésre, de végül egy Lovász Lászlóval folytatott megbeszélés után úgy döntött, nincs értelme elmennie. Szerinte amiről a vita folyik az MTA-val, az az, hogy az akadémia működési forrása alanyi jogon jár-e, vagy teljesítmény-alapon.

atv.hu

További belföldi híreink