Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-12-09 10:38:00

Antall Józsefre emlékeznek: Orbán miatt nem megy el a volt MDF-es politikus

Herényi Károlyt is meghívták Antall József halálának negyedszázados évfordulójának parlamenti megemlékezési ünnepségére. Ám a volt MDF-es politikus nem megy el.

Antall Józsefre emlékeznek: Orbán miatt nem megy el a volt MDF-es politikus
Sajnálatomra nem áll módomban a megemlékezésen részt venni. Ennek oka a megnyitó előadást tartó személye, Orbán Viktor. Antall József miniszterelnök emléke iránti tiszteletem indokolja távolmaradásom 

– áll Herényi Károly levelében, amit a Veritas Intézetnek címzett. 

Az MDF volt szóvivője szerkesztőségünkhöz eljuttatott levelében arról ír, nem ünnepelhet együtt és nem vállalhat szellemi közösséget egy olyan emberrel, aki szisztematikusan döngöli földbe, teszi tönkre Antall József életművét, politikai munkássága szinte minden eredményét.

„Antall József életcélja a szabad, független és demokratikus Magyarország megteremtése volt. Ez a cél vezérelte 1956-ban, majd harminchárom év múltán, 1989-ben. 1990-től a Magyar Köztársaság első szabadon választott miniszterelnökeként kormánya, az országgyűlés támogatásával és együttműködésével megteremtette a magyar jogállamiság törvényi alapjait és jogi hátterét, valamint létrehozta a demokratikus jogállam működését biztosító intézményrendszert. Kivezette Magyarországot a Szovjet birodalom katonai szervezetéből, a Varsói Szerződésből. Kezdeményezője volt a keleti tömb legfőbb gazdasági szervezetének, a KGST felszámolásának. Ez a két aktus teremtette meg a nyugati, demokratikus világhoz való csatlakozásunk feltételeit. Antall József és kormánya kezdeményezte a nyugati katonai és gazdasági intézményekhez történő csatlakozásunkat” – áll a levélben.

Antall József életművét, és annak beteljesülését három évszám jelöli. 1990 a békés rendszerváltoztatás éve, 1999 a NATO csatlakozásunk éve, és 2004 az EU teljes jogú tagság elnyerésének az éve.

Orbán Viktor miniszterelnök és kormánya 2010-óta Antall József politikai életművének felszámolója – véli a volt politikus.

„Orbán Viktor második kormánya megalakulása óta harcban áll az EU-val és Putyin birodalma felé nyit. Nem teljesíti NATO tagságból eredő kötelességeinket, nemzeti érdekekre való hivatkozással akadályozza Ukrajna NATO tagságát” – írja.

A Választásról szóló törvény módosítása egyenértékű a plurális parlamenti demokráciákat jellemző választási rendszer felszámolásával, ismét az egypártrendszer felé vezeti az országot. Az illiberalizmus hirdetése egyenlő az egyetemes emberi szabadságjogok, az egyetemes kereszténydemokrácia értékeinek semmibe vételével. A politikai inkorrektség nyílt vállalása összeférhetetlen és összeegyeztethetetlen az európai keresztény-konzervatív értékrenddel – fogalmaz a levélben.

Szerinte az MTA elleni politikai támadás a tudományos élet, a tudományos kutatás szabadsága és politikától való függetlensége felszámolásának a kezdete. A Magyarországon 1993 óta működő CEU politikai kiüldözése, a tanszabadság korlátozása a középkori könyvégetések modernkori megfelelője.

Úgy véli, a néhány napja létrejött - a GVH-t kijátszó- alapítványi formában működtetendő médiakonglomerátum a hazai sajtószabadság totális felszámolásának sötét kísérlete. Megemlíti, hogy nem tartozik azok közé, akik ezeket a cselekedeteket elfogadják, méltányolják, vagy dicsérik.

Arról ír, Antall József ízig-vérig államférfiúi erkölcsökkel bíró és élő demokrata volt. Életében és életével a nemzeti közjót szolgálta. A fiatal magyar demokráciát három veszélytől óvta. A kalandorpolitikától, a kocsmapolitizálástól valamint a weimarizálódástól. A harmadik a legveszélyesebb, mert a demokráciát demokratikus úton hatalomba került politikai erő számolja fel. Hasonlóan, ahogy a múlt század harmincas éveinek Németországában történt. Nálunk 2010 óta valami nagyon hasonló történik - írja.

"Politikai ízlésem, szocializációm és konzervatív értékrendem nem teszi lehetővé, hogy együtt emlékezzem egy olyan emberrel, aki politikai cselekedeteit tekintve a keresztény-konzervatív értékrend szerint sem erkölcsösnek, sem jó ízlésűnek, sem demokratának nem nevezhető" - jegyzi meg a volt politikus.

Mint írja, nem emlékezhet együtt Antall Józsefre egy olyan emberrel, akinek a politika nem a közjó szolgálatát, hanem a pillanat mindenkori uralmát, vagyis a hatalmat jelenti. Nem emlékezhet Antall Józsefre - akit kortársai, George H. W. Bush, Jacques Chirac, Helmut Kohl elismeréssel és megbecsüléssel illettek -egy olyan emberrel, akit a nyugati országok vezetői kerülnek, aki kizárólag Putyin, Erdogan valamint a tatár parlament résztvevői között Kirgizisztánban érzi igazán otthon magát – fogalmaz.

„Méltatlan lenne. Méltatlan lenne Antall József emlékéhez, méltatlan lenne a tisztességes Magyarországhoz, és méltatlan lenne a keresztény-konzervatív eszmerendszerhez” – zárja sorait Herényi.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink