Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-12-08 18:36:00

Több ezren tüntettek a rabszolgatörvény ellen, hétfőtől útlezárásokkal tiltakoznak

A demonstráció a beszédek végéig békés volt, ám akkor a tömeg nekiment a Kossuth téri rendőrsorfalnak, ekkor többen meg is sérültek.

A rabszolgatörvényként elhíresült javaslat visszavonását követelték a szakszervezetek mai demonstrációjukon, ahol több ezren vettek részt. A szervezők hétfőtől útlezárásokkal tiltakoznak a törvénycsomag ellen. A demonstráció a beszédek végéig békés volt, ám akkor a tömeg nekiment a Kossuth téri rendőrsorfalnak, ekkor többen meg is sérültek.

Fél órával a gyülekező előtt minden irányból érkeztek a szakszervezetek demonstrációjának résztvevői. Sokan busszal jöttek, hamar megtelt a Jászai Mari tér. A szakszervezetek ugyanis nem tudják elfogadni az úgynevezett rabszolgatörvény elemeit. A demonstráció kezdetére a nap is kisütött, így szervezők hatalmas tömegre számítottak.

Nem sokkal a többezresre duzzadt tömeg elindulása előtt néhány DK-s képviselő, köztük Varju László, a párt egyik alelnöke okozott fejtörést a szervezőknek és a rendőröknek, miután elállták a nagykörúti villamos útját. Végül azonban a tömeg és a villamos is elindult.

„Én azt gondolom, hogy elég ember jött el ahhoz, hogy a kormányt meghátrálásra késztessük. Ez az elsődleges célunk, nem fogunk meghátrálni,

hogyha még ennek ellenére is elfogadja a rabszolgatörvényt a parlament, akkor további demonstrációkra lehet készülni és további országos tiltakozásra” 

– fogalmazott Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke.

A többezres tömeg végül mintegy 40 perc alatt tette meg az utat a Jászai Marri tértől a lezárt Kossuth tér széléig.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke azt mondja, hogy a mai tüntetéssel még nem ért véget a tiltakozás-sorozat. „Hétfőtől országos útlezárásokat szervezünk, és arra kérek mindenkit, hogy legyetek szervezői és minél többen vegyetek részt ezen” – jelentette be Kordás. 

Székely Tamás a törvénycsomag megszavazásának bojkottjára szólította fel a képviselőket. „Számoljatok el a lelkiismeretetekkel, bojkottáljátok a végszavazást! Aki igennel szavaz, saját népét árulja el” – üzent a képviselőknek a VDSZ elnöke.

Nekirontottak a rendőrsorfalnak

Ezután a szervezők bejelentették, hogy véget ért a demonstráció, ám ekkor Komjáthi Imre, az MSZP alelnöke rohant a színpadra. A tüntetők ezután nekirontottak a rendőrsorfalnak, a hosszú tusakodásban többen könnyű sérüléseket szereztek.

„Hatos rendőrsorfal tolta kifelé a tömeget, közben beálltak a diákok is, és akkor így két oldalról szorítottak minket, és ahogy a rendőrsorfal tolt minket kifelé, egy kőnek nekinyomtak, és kiugrott a térdem, utána meg visszaugrott a helyére” – mesélte Komjáthi Híradónknak.

Komjáthi Imre elmondása szerint a rendőrök is segítettek neki kijutni a tömeg közepéből, a sérülését pedig a baleseti intézetben ellátták.

A tusakodás után a rendőrök egyszerűen beengedték a demonstrálókat a Kossuth térre, így a Parlament lépcsője előtt folytatódott a skandálás.

Komjáthi Imre a Budapest V., Alkotmány utcában azt követően sérült meg, miután a rendezvény szervezője befejezettnek nyilvánította a megmozdulást - ezt a rendőrség írta közleményében.

A tömeg végül mintegy másfél óra után széledt szét, így a rendőröknek sem akadt további dolguk.

Az ellenzék szerint elfogadhatatlan a javaslat

Az összes ellenzéki párt képviseltette magát a szakszervezetek tüntetésén. Ebben az ügyben párt hovatartozástól függetlenül mindegyik ellenzéki képviselő azt mondja, hogy elfogadhatatlan a túlórakeret 400 órára történő emelése. Több ellenzéki képviselő egyébként akkor is a tüntetőkkel volt, amikor megpróbáltak átjutni a rendőrsorfalon.

Párttársaival együtt érkezett a szakszervezetek tüntetésére Gyurcsány Ferenc. A párt szerint a kormány cserbenhagyta a dolgozókat.

A Párbeszéd társelnöke úgy látja, politikailag már biztosan elveszítette ezt a meccset a kormány, hiszen még a mögöttük álló propagandagépezet sem tudta lemosni a javaslatról a rabszolgatörvény bélyeget, amit most már mindenki így ismer. Karácsony Gergely szerint fontos, hogy a választópolgárok megértsék, hogy a kormány szélsőségesen multibarát.

Szél Bernadett is úgy látja, a tőkét akarja kiszolgálni a kormányzat, de hiába próbálta, - ahogy fogalmazott a független képviselő - nem tudta hülyének nézni az embereket Orbán Viktor. „Sokan mondják azt, és nemcsak baloldali emberek, hogy ez a hazaárulás, amikor mindenáron a tőkének odadobja az országot” – nyilatkozta a képviselő.

atv.hu

További belföldi híreink