Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-12-08 10:14:00

Balhé a tüntetésen: egymásnak feszültek a rendőrök és a demonstrálók

A „rabszolgatörvényként" elhíresült javaslat ellen tüntettek a szakszervezetek. A demonstráció hivatalos lezárása után a Kossuth térre rohant pár ember, akiket a rendőrök vittek a földre.

A tüntetést élőben közvetítette az ATV Facebook-oldala:

Szombaton 10 órakor kezdődött a demonstráció a Jászai Mari téren. A tömeg 11-kor indul a Jászai Mari térről a Szent István körúton át a Nyugati tér felé, ahol ráfordulnak a Bajcsy-Zsilinszky útra, majd az Alkotmány utcában meghallgatják a beszédeket. A terv szerint a Kossuth térre vonultak volna a tüntetők, viszont a rendőrök lezárták a teret. 

Az ATV helyszíni tudósítója szerint pár ezren lehetnek a tüntetésen, lassan megtelik a Jászai Mari tér. A tüntetésen részt vesz a Vasas Szakszervezeti Szövetség, a VDSZ, az Audi Hungária Szakszervezet és a pedagógusok szakszervezete is. Tóth Bertalan az MSZP elnöke, Szabó Tímea a Párbeszéd társelnöke és az LMP képviselői is a tüntetők között vannak. Szél Bernadett egy „Nem leszünk Európa Kínája” transzparenssel érkezett a demonstrációra. A Jászai Mari téren egyébként bárki magához ragadhatta a mikrofont, és elmondhatta másfél percben, miért ment ki tüntetni.

Így gyülekezett a tömeg a vonuláshoz:

fotó: atv.hu / szurok andrásFotó: atv.hu / Szurok András

11 órakor a Magyar Szakszervezeti Szövetség "Tiltakozunk a rabszolgatörvény ellen" molinója mögött megindult a tömeg az Alkotmány utca felé: 

fotó: atv.hu Fotó: atv.hu

Több ezren molinókkal, tiltakozó táblákkal, sípokat fújva vonultak: 

12 óra előtt pár perccel megérkeztek a demonstrálók az Alkotmány utcába, itt hangoznak el hamarosan a beszédek. A Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke szerint több mint tízezren vannak a tüntetésen. 

A Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke bejelentette:

hétfőtől országos útlezárásokat szerveznek.

„Nincs tovább!”, ez a törvény nem működhet, nem engedik alkalmazni, ha kell gyárról gyárra fognak megharcolni az igazukért – fogalmazott Kordás László. Hangsúlyozta, hogy együtt kell tenniük a javaslat ellen, mert együtt legyőzhetetlenek.

Hivatalosan véget ért a tüntetés. Ám Komjáthi Imre felment a színpadra, az MSZP alelnöke arról beszélt, nem vehetik el tőlük a Kossuth teret, ezért arra kérte a tüntetőket, hogy menjenek utána és foglalják el a teret. Elkezdett futni a tér felé, majd a rendőrsorfallal dulakodásbe kezdett. 

A Budapesti Rendőr-főkapitányság leszögezi: 2018. december 8-án a Budapest V., Kossuth térre demonstráció nem volt bejelentve, így senkinek nem volt mit visszafoglalnia. Komjáthi Imre a Budapest V., Alkotmány utcában azt követően sérült meg, miután a rendezvény szervezője befejezettnek nyilvánította a megmozdulást - áll a rendőrség közleményében.

A rendőrök sorfalat álltak, a tüntetők pedig "Orbán takarodj" skandálással próbáltak nekifeszülni a rendőröknek. Kisebb lökdösődés alakult ki a rendőrök és a demonstrálók között, közben rendőri erősítés is érkezett a Kossuth térre. 

fotó: mtiFotó: MTI

Tordai Bence is a tömegben, a rendőrsorfal előtt volt. A Párbeszéd országgyűlési képviselője az ATV-nek arról beszélt, egyetért azzal, hogy nem zárhatják el rendőrsorfallal a Kossuth teret. 

13 óra 30 perc után nem sokkal megnyitották a Kossuth teret, a tüntetők pedig a Parlament előtt folytatták a demonstrációt. 

fotó: atv.huFotó: atv.hu

Fél 3 előtt pár perccel már csak néhány tucat ember ácsorgott, csendben a téren.

Kiállnak a javaslat mellett

Kósa Lajos és Szathmáry Kristóf egyéni indítványként terjesztették be a Munka Törvénykönyvének módosítását. A javaslat szerint évente akár 400 óra rendkívüli munkát is elrendelhetnének a munkáltatók a mostani 250 helyett. A szabály arra is kitérne, hogy a heti munkaidő – 12 hónap átlagában – nem lépheti át a 48 órát. A munkaidőkeretet pedig a jelenlegi 12 helyett pedig 36 hónapra módosítanák. Ez ellen tiltakoznak a szakszervezetek.

A kormány továbbra is kiáll a javaslat mellett. Hollik István szerint a jelenlegi kabinet mindig is a munkahelyteremtés kormánya volt, szemben a szocialistákkal, akik 1 millió embert tettek munkanélkülivé. A szakszervezeti vezetők elégedetlenségét a társadalom is osztja, a Policy Agenda friss kutatása szerint óriási a javaslat elutasítottsága, 83 százalék nem ért vele egyet.

A javaslatról szerdán szavaz majd az országgyűlés.

atv.hu

További belföldi híreink