Itthon

2018-12-07 09:51:00

Orbán: Nem garantált a béremelés

Rendelkezzen erős fogsorral, aki belénk harap, mert mi mindig visszatámadunk - ezt mondta reggel a szokásos rádióinterjújában Orbán Viktor annak kapcsán, hogy a belga rendőrség kötelezte a magyar kormányt a brüsszeli Verhofstadt kisbuszon lévő plakátok eltávolítására. Itthon viszont "az ember nem királykodhat, utcai harcosnak kell lenni, az evidensen jó döntésekért is meg kell harcolni" - mondta a miniszterelnök.

Orbán: Nem garantált a béremelés

Egy "erőteljes, növekedni tudó, ütésálló" gazdasággá vált az elmúlt nyolc évben a magyar gazdaság, annak ellenére, hogy a szocialista kormány 2010-ben egy kivéreztetett országot hagyott maga után.

Sikeres volt a kormány által meghirdetett gazdaságpolitika – erről beszélt szokásos péntek reggelinterjújában a Kossuth rádióban Orbán Viktor. A miniszterelnök annak kapcsán mondta ezt, hogy a KSH napokban közzétett adatai szerint a GDP 4,9 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakát a harmadik negyedévben. De a műsorvezető azt is felidézte, hogy Patai Mihály, a Bankszövetség elnöke azt mondta pár napja, hogy ennél jobb állapotban még nem volt a gazdaság Trianon óta.

A kormány a tehetségre és a szorgalomra építette a gazdaságpolitikáját. Ezt a magyar modellt sokan támadták, de az emberek hittek benne, mellé álltak és ez döntő volt - mondta minderre reagálva Orbán Viktor.

Éljenek a magyar, tehetséges munkavállalók

A miniszterelnök az interjúban dicsérte a magyar munkavállalókat, akik megfogalmazása szerint  "mindenhol tehetségesek", és itt a fizikai munkásokról is beszél- tette hozzá. A műsorban elmondta, hogy ha beszél befektetőkkel, el szokták neki mondani, hogy vannak olyan gyárak, ahol a munkások rendszeresen tehetnek kezdeményezéseket, amik a munkafolyamatokat javítják. És itt nem csak a mérnökökről és nem a gazdaságfilozófusokról beszélnek, hanem a a munkásokról, akik olyan javaslatokat tesznek, amiket érdemes megfogadni - mondta a miniszterelnök, hozzátéve: 

ő olyan helyen nőtt fel, ahol azt látta, ha van értelme a munkának, akkor a magyar emberek szerettek dolgozni,

"a magyar emberben benne van, hogy a munkával szeretné fenntartani magát és a családját". De a vezetők nem kényelmesedhetnek el a jó mutatók miatt, nehogy azt gondolják, hogy "most már a bab is hús" - fogalmazott a futballpályákon használt fordulattal.

Egészségügy

A Kásler Miklós EMMI-miniszter által bejelentett, 72 százalékos egészségügyi béremelésről  - négy év alatt érvényes és az egészségügyi közalkalmazottak, védőnők, és egészségügyben dolgozó nem egészségügyi felsőfokú végzettséggel rendelkezőkre vonatkozik - Orbán Viktor azt mondta: azt mondták neki, hogy az ápolónők helyzete a legkritikusabb, és ö "vakarta a feje búbját", amikor meghallotta Kásler Miklós javaslatát az egészségügyi béremelésekre, és Varga Mihály pénzügyminiszterrel órákig dolgoztak a megoldáson.  A kormány ezt vállalta, teljesítenie is kell, de nem látni előre, hogyan teljesít majd a következő években a magyar gazdaság, ezért ez nincs garantálva - mondta a miniszterelnök, aki azt reméli: Varga Mihály elő tudja majd állítani a béremeléshez szükséges forrásokat anélkül, hogy a büdzsé pénzügyi egyensúlyát veszélybe sodorná.

Nemzeti konzultáció

Orbán Viktor a nemrég indított, családokról szóló nemzeti konzultációról szólva azt mondta: a nemzeti konzultáció intézménye bevált, az íveket egyre többen küldik vissza a kormánynak. A miniszterelnök kiemelte, nehéz minden ember véleményét kikérni, nem is lehet, de ha a kormány képes együttműködési pontokat létrehozni, az stabil gazdaságot és stabil politikát eredményez. A nemzeti konzultáció különösen „külföldi csatákban” fontos eszköz: a kormányfő szerint például a migrációról szóló konzultációval az ország világosan kifejezte a véleményét Brüsszelnek.

Örül, hogy az emberek százezrével a konyhaasztal mellé ülve elolvassák a nemzeti konzultációs levelet, és megtisztelik a kormányt azzal, hogy visszaküldik a véleményükkel együtt - mondta a miniszterelnök.
Az Európai Parlamentnek szerinte vérfrissítésre van szüksége. "Látom rajtuk a ciklus végi fáradtság jeleit", de a jövő évi EP-választás után lesznek új képviselők és javulni fog a demokrácia minősége - mondta a miniszterelnök. Szerinte a brüsszeli EP-képviselőktől az emberek azt várják, legyenek bátrak, karakánok, mindenféle külső nyomás ellenére is, vállaljanak konfliktust.

Plakát Verhofstadt ellen

Orbán Viktor beszélt a kormány Verhofstadt-ellenes, Brüsszelbe küldött plakátjai kapcsán arról is, hogy a belga rendőrség fellépése, amely kötelezte a kormányt azok eltávolítására, annak a jele, hogy Nyugat-Európa vezetése nincs hozzászokva ahhoz, hogy valaki felvállalja a véleményét. Szerinte nincs tökéletes demokrácia.

Mint mondta, az a legfontosabb különbség köztük, hogy míg a nyugat-európai tagállamokban a politikai elit meglepetéssel fogadja az esetleges támadásokat, "megsértődik", addig például a magyar kormány ehhez már hozzászokott, és ennek megfelelően támad vissza. "Én 13. éve vagyok miniszterelnök, minden reggel azzal kelek, hogy derékon vágnak". "Az ottani elit hozzászokott ahhoz, hogy néha megcsipkedik, de soha nem kellett olyan mondatokat hallania, mint nekem, vagy más politikusoknak is, hogy takarodj" - fogalmazott a műsorban, hozzátéve: 

itthon az ország irányítását végzőknek meg kell szokni az "erőteljes, érzelemgazdag, lendületes megnyilvánulásokat", "életben kell maradni".

Hozzátette: itt az ember nem királykodhat. Utcai harcosnak kell lenni, még az olyan evidensen jó döntésekért is, mint például a béremelés, meg kell harcolni, "azért is, hogy jót tehessen az ember" - állította.

Orbán Viktor szerint ezért is gondolják ott, hogy Verhoftsadt megtámadhat, mi meg majd ugyanolyan "lagymatagon" fogunk válaszolni, ahogy "zajlik a demokrácia Nyugat-Európában. De ez nem így van. Aki belénk harap erős fogsorral kell rendelkeznie, mert mi mindig visszatámadunk - mondta végül.

További belföldi híreink