Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-12-07 07:17:00

Korai volt az öröm: kollektív szerződés nélkül is jöhet a 400 órás túlmunka

Korai volt az öröm a "rabszolgatörvény" javaslat végleges szabályozását illetően: a Hende Csaba vezette parlamenti szuperbizottság tegnap este benyújtott egy összegző módosítót a Kósa-Szatmáry javaslathoz: eszerint évi 300 óráig veszik csak figyelembe a kollektív szerződést, a további száz túrórát a munkavállaló és a munkáltató írásbeli megállapodása alapján lehet elrendelni.

Korai volt az öröm: kollektív szerződés nélkül is jöhet a 400 órás túlmunka
Fotó: MTI

"A módosítás fontos garanciális eleme, hogy a rendkívüli munkaidő maximális mértéke úgy változik, hogy a 250 órán felül csak akkor van lehetősége a munkáltatónak további 150 óra rendkívüli munkaidőt elrendelni, ha erre a munkavállalóval írásbeli megállapodást kötött. Továbbá kollektív szerződés esetén a 300 órán felül további 100 óra rendkívüli munkaidőt csak akkor van lehetősége a munkáltatónak elrendelni, ha erre a munkavállalóval írásbeli megállapodást kötött" - erről a fideszes Hende Csaba által vezetett törvényalkotási bizottsági összmódosítóról fog szavazni az Országgyűlés jövő szerdán.

Ez azt jelenti, hogy korai volt az öröm, a Hende Csaba által vezetett parlamenti szuperbizottság tegnap este beadott módosítójával felülírta a jobbikos vezetésű vállalkozásfejlesztési bizottság korábbi javaslatát- ök a 400 órás túlmunkát teljes egészében a kollektív szerződéshez kötötték volna.

A mostani Hende-bizottság összegző módosítója annyiban enyhítené az eredeti, Kósa-Szatmáry "rabszolgatörvény"-javaslatot, hogy a munkavállaló és a munkáltató közti írásbeli megállapodáshoz kötné a túlóra-vállalást a 300 órán felül. Ez a plusz 100 (kollektív szerződés hiányában 150) óra lesz az "önként vállalt" túlmunka.

Azon Hende Csabáék nem változtattak, hogy a munkaidőkeret 3 év is lehet. Ez azt jelenti, hogy 36 hónap után számolnák ki, mennyit túlórázott valaki. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a kormányinfón azt mondta, hogy a kormány nem támogat 12 hónapnál hosszabb elszámolási időszakot.

Ajánlom

További belföldi híreink