Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-12-06 17:44:00

Népszavazást kezdeményez a Momentum a rabszolgatörvény ellen

A Rabszolgatörvény értelmében a jelenlegi 250 órában maximalizált túlóra mennyiségét emelnék 400 órára. Ahelyett tehát, hogy mérsékelnék a már most is kritikus munkaerőhiányt, inkább tovább erősítik azt, ugyanis a hazai munkakörülmények romlása újabb elvándorlási hullámot indíthat el. A Momentum célja a munkavállalók jogainak biztosítása és európai színvonalú munkakörülmények megteremtése Magyarországon.

Ezért a mai napon a Momentum három kérdést nyújtott be a Nemzeti Választási Irodához:

1. Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt arról, hogy teljes napi munkaidő esetén ne lehessen naptári évenként kétszázötven óránál több rendkívüli munkaidőt elrendelni?

2. Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt arról, hogy kollektív szerződés esetén ne lehessen naptári évenként háromszáz óránál több rendkívüli munkaidőt elrendelni?

3. Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt arról, hogy a munkaidőkeret tartama kollektív szerződés esetén legfeljebb tizenkét hónap legyen?

Hajnal Miklós, a kérdések benyújtója és a Momentum elnökségi tagja elmondta: “A kérdések közül kettő a túlórakerethez, egy pedig a munkaidőkerethez kapcsolódik. A Momentum a kérdések benyújtásával felvette a kesztyűt a Rabszolgatörvénnyel szemben. Nem hagyjuk, hogy a kormány még több embert üldözzön el az országból, a végsőkig fogunk harcolni munkavállalókért és jogaikért.”

A Momentum szombaton csatlakozik a Magyar Szakszervezeti Szövetség által kezdeményezett tüntetéshez is.

atv.hu

További belföldi híreink