Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-12-06 17:12:00

Freund Tamás: fejvesztve fog menekülni minden tehetség innen

Fejvesztve fog menekülni minden tehetség innen - ezt mondta Híradónknak a világhírű agykutató, Freund Tamás miután kiderült, a béreken felül gyakorlatilag még a villanyszámlára sem kap pénzt januártól a Tudományos Akadémia. A minisztérium az első negyedéves finanszírozás felét ugyanis visszatartja. Az MTA közgyűlésére - ahol ez volt a téma - Palkovics László miniszter nem ment el, mert szerinte méltatlanok voltak a felvetések. Lovász László az Akadémia elnöke viszont a minisztérium eljárását nevezte méltatlannak.

Freund Tamás: fejvesztve fog menekülni minden tehetség innen
forrás: Facebook / Freund Tamás

7 éve volt utoljára rendkívüli közgyűlés az Akadémián, a helyzet súlyát mutatja, hogy most viszont összehívták a tudósokat és hívták volna Palkovics László minisztert is. Az ő széke azonban üres maradt, el sem ment az akadémikusok ülésére, ahol többek között az volt a téma, hogy a kutatók ugyan megkapják a munkabérüket, de ezen felül gyakorlatilag még a számlák kifizetésére is pályázni kell majd januártól. Palkovics László szerint ezek méltatlan felvetések.

Palkovics László azt mondta: "Méltatlanok ezek az anyagok, ezért döntöttem úgy, hogy ebbe a vitába ma ott nem fogok résztvenni, mert nem tudtunk volna ehhez lényegesen mit hozzátenni, minden ellenkező híreszteléssel szemben ami a sajtóban megjelent, amit különböző emberek mondtak, a kormány nem elvenni, hanem adni akar."

Míg a miniszter szerint az Akadémia felvetései méltatlanok, az Akadémia elnöke szerint ez az eljárás méltatlan.

Lovász László az MTA elnöke azt mondta: "A közgyűlés minden olyan információval foglalkozott, ami rendelkezésünkre áll és nagyon lényeges témája lett volna, hogy ő elmondja az elképzelését, hogy hogyan fogja az akadémiai tudományos hálózatot finanszírozni a közeljövőben, úgyhogy nagyon sajnálom, hogy a miniszter úr úgy döntött, hogy nem jön el és az Akadémia közgyűlését nem méltatja arra, hogy az elképzeléseit közvetlenül megossza."

Az Akadémia ülésén viszont részt vett például a világhírű agykutató Freund Tamás, aki Híradónk kérdésére nonszensznek nevezte a helyzetet. Hozzátette:


"Az alapellátást pályáztatni, az azt jelentené, hogy egy kutató - mondjuk most ha februárra kellene beadni egy pályázatot, nem fogja tudni, hogy lesz-e állása, lesz-e fűtés az intézetében egy-két hét múlva, ilyen bizonytalanságot fenntartani olyan szintű nonszensz, hogy innen fejvesztve menekülni fog minden tehetség."

A háború a törvénymódosítás óta tart az Akadémia és a Minisztérium között, amelyben elfogadták, hogy az Akadémia helyett a minisztérium dönt majd a kutatóintézetek 28 milliárd forintos támogatásáról. Már akkor felháborodtak ezen a tudósok.

A visegrádi országok akadémiai elnökei pedig nyilatkozatban álltak ki az MTA és a tudományos kutatás szabadsága mellett.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink