Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-12-05 06:20:00

Tippek Karácsonyra: így lehetne papírmentessé tenni az ünnepeket

Magyarországon évente 95 kg az egy főre jutó papírszemét, a karácsonyi időszakban pedig jelentősen nő a hulladék mennyisége. Amerikában kiszámolták, hogy csak a decemberben elhasznált csomagolópapírokkal kilencszer körbe lehetne tekerni az Egyenlítőt.

WWF: Legyen papírmentes a karácsony!

 

"Úgy lehet papírmentes a Karácsony, ha nem használunk papírt"- Antal Alexa, a WWF Magyarország kommunikációs vezetője teljesen egyetértett ezzel a frappáns megfogalmazással az ATV Start műsorában. Beszélt róla, hogy a Karácsony valójában a szeretet ünnepe, és nem a termékeké, nem a túlétkezéseké. Szerinte a legnagyobb hibát azzal követjük el, hogy nem időt töltünk a szeretteinkkel, nem élményekkel ajándékozzuk meg őket, hanem tárgyakkal, és túlesszük magunkat. Ilyenkor sokszorosára nő a pazarlás, és a fogyasztás, közölte.
 
Elmondta, Magyarországon évente az egy főre jutó papírhulladék 95 kg, és az egyéb hulladék is 15 százalékkal nő a karácsonyi időszakban. Az USA-ban kimutatták, folytatta, hogy csak a decemberben elhasznált csomagolópapírokkal kilencszer körbe lehetne tekerni az Egyenlítőt. Mellette ott van még az élelmiszerpazarlás, és a túl sok tárgy vásárlása is.
 
Hogyan tegyük papírmentessé a karácsonyt? Antal Alexa javasolta, ha mindenképpen ragaszkodunk a papírcsomagoláshoz, akkor próbáljuk újrahasznosítani azzal, hogy úgy vesszük le, hogy ne szakadjon el, és jövőre is fel tudjuk használni. De felhasználhatunk régi kottákat, füzeteket, újságokat, amikből egyedi csomagolás készülhet. Régi karácsonyi terítőkbe, vagy ruhaneműkbe is lehet csomagolni, cipős dobozokba is, amit egyedileg díszíthetünk fel, akár a gyerekekkel együtt is, lehet ez egy jó közös program, sorolta.
   
A karácsony arról szól, hogy jó dolgokat tegyünk, folytatta, és ezt nem csak tárgyak ajándékozásával lehet, hanem élményekkel is. Említette, hogy a WWF is ajánlott fel olyan ajándékozási lehetőséget, hogy például örökbe lehet fogadni bizonyos állatokat, hiúzt, barnamedvét, pandát, és nevelőszülői oklevelet állítanak ki az ajándékozott nevére. De vannak plüss állatok is, melyek fenntartható módon készültek, és vászonszatyrot is lehet venni, amit később is tudunk használni, közölte.
 
Szó esett arról a törvényjavaslatról, hogy zéró tolerancia lett volna a polietilén tasakokkal kapcsolatban, de a kormány visszadobta azt. Antal Alexa elmondta, hogy uniós szinten lesz ebben az ügyben szigorítás, de ezt nem szabad megvárni. Példaként említette, hogy a dánok önként elhatározása alapján évente fejenként csak 4 db műanyag zacskót használnak fel. Ugyanez a szám a lengyeleknél és a szlovákoknál 460, tudtuk meg. A környezettudatosság és a szemléletformálás Dániában nagyon fontos, és ezt itthon is követni kellene, jegyezte meg.

atv.hu

További belföldi híreink