Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-12-05 07:00:00

Reptéri lopások: Sok kérdést felvet az új testkamera rendszer

Testkamerákat szerelhetnek a ferihegyi rakodómunkásokra a rendszeres bőröndfosztogatások miatt - számolt be róla az RTL Híradója. A gépek rakodásáért felelős földi kiszolgáló cégek a rendőröktől kértek segítséget a lopások elkerülése érdekében; ők pedig egy 18 pontos listán egyebek mellett testkamerák használatát javasolták.

Testkamerák a reptéri lopások ellen?

 

Januárban a dél-koreai nagykövetség nyilvános Facebook-posztban figyelmeztetett a budapesti repülőtéren történt csomagfosztogatásokra. Februárban Babos Tímea világbajnok teniszező osztotta meg hasonló tapasztalatait. Ezek voltak a legnagyobb port kavart esetek Ferihegyen. Minden esetben a csomagrakodók követték el a lopásokat. A történtek után a légitársaságok, a repülőtéri rendőrség és a földi kiszolgáló cégek egyeztetéseket kezdtek. Ennek eredményeképpen szigorításokat vezettek be.

A Budapest Airport szóvivője Hardy Mihály elmondta: a rakodók a jövőben nem tarthatnak maguknál saját magán mobiltelefont, nem lehet náluk 15 ezer forintnál több készpénz, nem tarthatnak maguknál két doboznál több cigarettát, és nem lehet náluk semmilyen olyan szerszám, szúró vágó eszköz, ami alkalmas a csomagok fölnyitására.

Ezek a szabályok be is kerültek a repülőtéri rendbe. Folyamatosak az ellenőrzések, ha valaki mégis megbukik, azt azonnal elküldik. A szigorítás óta kevesebb a fosztogatás, de további változtatásokat terveznek.

A Repülőtéri Rendőri Igazgatóság igazgatója elmondta, nekik több javaslatuk is van.
„Nyilvánvalóan a testkamera az egyik. Ezen túlmenően a járműveknek a rakodásra történő felkészítése, ezt megelőzően az átvizsgálása, a csomagok elhelyezése a rakodótérben, hány személy helyezze el, miképpen alakuljanak a munkafolyamatok, ezek mind-mind részét képezik a mi javaslatainknak” – tette hozzá Török Zoltán.

A TASZ jogásza szerint a testkamera már egy nagyon radikális beavatkozás. Asbóth Márton szerint a testkamera az utolsó eszközök egyike lehet egy probléma megoldására, a használata nagyon sok kérdést is felvet.

A rendőrség és a földi kiszolgálók összesen 18 lehetséges szigorítási pontot dolgoztak ki. Ezek legkorábban jövő év első felében léphetnek életbe.

atv.hu

További belföldi híreink