Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-12-05 17:43:00

Országos tüntetés készül szombatra

Maradt a 400 órás túlóra elrendelése és a 36 hónapos munkaidő-elszámolás is. Az előzetes várakozások ellenére a Rabszolgatörvénynek nevezett jogszabály ezen a két sarkalatos ponton nem változik. A szakszervezetek már szervezik az országos tiltakozást szombatra, amelyhez egyre több érdekképviselet csatlakozik. Közben a Parlament vállalkozásfejlesztési bizottságában nem engedték felszólalni a szakszervezetek képviselőit az ellenzék által rabszolgatörvénynek nevezett törvény vitájában. A fideszes képviselők szerint azért, mert az egyeztetéseken már elmondhatták véleményüket.

 

A javaslat egyik benyújtója már az ülés elején világossá tette hogy bár meghívták a szakszervezeteket, mégsem szólhatnak hozzá az úgynevezett rabszolgatörvényhez.

„Sajnálattal veszem ki a csoportdinamikából, hogy eddig ebben a bizottságban mindenki szót kapott, most viszont nem” -  mondta Z. Kárpát Dániel. Szatmáry Kristóf meg is magyarázta, hogy miért: „Több körben is történt egyeztetés a szakszervezetekkel…vállalható kompromisszumot tartalmaz”

Majd jött a visszavágó:  Az Ön szavainak élő cáfolatai a teremben helyet foglaló szakszervezeti vezetők, akik jelen pillanatban nem szólhatnak hozzá ehhez a vitához – szólalt fel ismét - Z.Kárpát.

Majd Tordai vette magához a szót: „Egy bizonyos Orbán Viktor pártelnök szavait tudnám idézni, bár akkor is kiröhögték, de akkor ő azt mondta: mi sohasem vetemednénk arra, hogy elhallgattassuk azokat, akik nem értenek velünk egyet. Maguk most ezt tették ebben a bizottságban.”

Aztán Tordai Bence kitalálta, hogy amolyan magyar-magyar tolmácsként kölcsönadja a hangját az egyik szakszervezeti vezetőnek. A bizottság végül egyetlen módosítót fogadott be, de maradt a 400 órányi túlóra elrendelhetősége és a 36 hónapos munkaidőkeret-elszámolás.

Gulyás Gergely még a múlt heti kormányinfón úgy nyilatkozott: „Semmilyen egy éven túli elszámolást nem tartunk lehetségesnek.” Pedig a kormány párnappal ezelőtt már engedékenyebb álláspontot képviselt. Most mégis maradt a szövegben a 400 óra és a 36 hónap.

A szakszervezetek szerint nem engedett a kormány, így már javában szervezik a szombati országos demonstrációt, de nincs könnyű dolguk. Az általános vitán már túl van a parlament, jövő héten pedig akár már a zárószavazás jöhet.

5 ellenzéki párt és a független Szél Bernadett azonban közös beadványban követelik az Igazságügyi Bizottság elnökétől, hogy mondja ki: a rabszolgatörvény vitája nem zárult le, mert az ülést vezető elnök elvette Tőlük a szót.

atv.hu

További belföldi híreink