Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-12-04 17:18:00

„Oda temetik a Magyar Nemzet és a Népszabadság mellé a CEU-t”

Semmilyen ellenkezést, autonómiát nem tűr meg a kormány – vélekedtek az atv.hu-nak megszólalók a CEU-üggyel kapcsolatban. A vörös vonalat már 2017-ben átlépte a kabinet, a belföldi hangos visszhang elmaradása pedig annak köszönhető, hogy mindenki félti az egzisztenciáját- magyarázták a történteket.

„Oda temetik a Magyar Nemzet és a Népszabadság mellé a CEU-t”

Költözik a CEU – jelentette be hivatalosan is az intézmény hétfőn. Igaz, nem azonnal. Akik még itt kezdték tanulmányaikat, azok befejezhetik Budapesten, de azok, akiket január elseje után vesznek fel, már Bécsben tanulnak majd. Hosszú huzavona után kerül pont az ügy végére. Az egyetem rektora, Michael Ignatieff szerint ez egy sötét nap volt Európának és Magyarországnak, mert példátlan, hogy egy amerikai intézményt kiszorítanak egy NATO-szövetséges országból. A kormányszóvivő, Hollik István ezzel szemben ismét Soros féle-blöffnek nevezte a CEU ügyét, mert szerinte az egyetem úgy megy, hogy marad. Az Egyesült Államok külügyminisztériuma is közleményt adott ki, ebben jelezték, hogy "az Egyesült Államok kormánya csalódott, amiért a magyar kormány és a CEU nem írták alá az egyezményt”.

A vörös vonalat már átlépte a kormány

Tamás Gáspár Miklós szerint a vörös vonalat az ügyben már 2017 elején átlépte a kormány, amikor a parlamenti többséggel megszavazták a „lex CEU” jogszabályt. Utána már nyilvánvaló volt a szándék, mint ahogyan az is, hogy „kiűzték” az egyetemet Magyarországról. A jobboldali sajtóban is látható, hogy diszkrét örömünnepet ülnek az alkalomból- magyarázta a filozófus, aki szerint a CEU elköltözése az általános támadás része, melynek keretein belül a kabinet a magyar értelmiséget támadja. Majd hozzátette: általános roham van az autonóm intézmények ellen, a „CEU kiüldözése” ennek egyik állomása.

TGM azt is kiemelte: nemcsak a liberális, baloldali értelmiség ellen indult ez, de a konzervatívok ellen is. A CEU elköltözésével – folytatta a filozófus – mindenki vesztett, kivéve egy embert, Orbán Viktort, mert mindenféle hazai, vagy nemzetközi ellenállás nélkül egyre keményebben, feszesebben építi ki a diktatórikus rendszerét. Szerinte a világban tapasztalható általános szélsőjobboldali előretörés magyarázhatja azt, hogy nem váltott ki nagyobb visszhangot az amerikai egyetem kiszorítása. Mint mondta: nem várható, hogy a Trump-kormány olyan rendszer ellen tiltakozzon, amely ideológiai szempontból rokonszenves lehet neki.

„Iszonyatosan irritáló”

Vekerdy Tamás egy hasonlattal élt a CEU „kiutálása” kapcsán. A pszichológus azt mondta, a magyar kormány minden szempontból elkötelezett a sportnak. Na, ennek a sportnak az egyik fő szabálya kellene, hogy legyen a fair play, vagyis a tiszta és becsületes játék, csakhogy a CEU-ügy mindennek nevezhető, csak fair playnek nem. Majd hozzátette: egy ország/nemzet jóléte – Széchenyi István óta lehet ezt tudni – a „kiművelt emberfők sokaságán múlik”. Tehát minden olyan lépés, amely az iskolákat és felsőoktatási intézményeket rongálja – erre pedig már korábban is voltak példák – az a „nemzet kárára van”.

A pszichológus szerint minden autonómia és szuverenitás „iszonyatosan irritáló” a kormány számára, szellemi élet ugyanakkor nincsen teljes szabadság nélkül. Anélkül se tudomány, se művészet, se innováció, se boldoguló nemzet, egyszóval: semmi lehetőség – tette hozzá Vekerdy Tamás. Összefoglalva úgy véli: ez a lépés a nemzet jövőjét rongálja, a többi felsőoktatás ellen tett lépéssel együtt, amelyek mind az autonómia megtörését szolgálják. Hogy érdemben miért nem történt meg az egyetem mellett a felsőoktatási rektorok kiállása, azt felelte: „mindenki be van sz**va”, és félti az egzisztenciáját. Ez ugyan nem szép, de érthető – tette hozzá.

Ha nem is azonnal, de meglesz ennek is a böjtje

Balázs Péter is „elfogadhatatlan lépésnek” tartja azt, ami a CEU-val történik. A volt külügyminiszter emlékeztetett arra, hogy magas minőségű, a kutatók, oktatók és hallgatók számára vonzó intézményről beszélünk, amely a legigényesebb helyekről szerzett komoly kutatási megbízásokat.

Balázs nem érzi azt, hogy a nemzetközi színtér ne állt volna ki a CEU mellett. Mint mondta: kicsit a magyar közfelfogásnak a sajátja az, hogy mindenre „azonnali, konkrét és durva reagálást vár”. Ezek hiányában mindenki úgy véli, hogy nem reagálnak. Politikai eseményekben ugyanis lehet, hogy nem azonnal, nem durván reagálnak, de szerinte semmi nem marad következmények nélkül. Emlékeztetett: kötelezettségszegési eljárás folyik a felsőoktatási törvénnyel kapcsolatban.

A kérdésre, hogy miben mutatkozhat meg a világ reakciója, azt felelte: politikai, morális ítéletekben, a tudományos világ reagálásában, az uniós pénzek beszűkülésében, vagy a magyar képviselők megválasztásának procedúrájában különböző nemzetközi intézményekben.

A történet üzenete nem más szerinte, minthogy van egy olyan erős kormányzás Magyarországon, amelyik semmilyen formában, semmilyen ellenkezést nem tűr: sem a munkaadók/munkavállalók, sem a média, sem az oktatás/kutatás területéről. Kiemelte: oda temetik a Magyar Nemzet és a Népszabadság mellé a CEU-t, Soros György csak ürügy. Egyetlen nagy igazság létezik már nyolc éve és minden, ami más, az tűnjön el – Balázs Péter szerint ennek vagyunk tanúi már hosszú évek óta.

További belföldi híreink