Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-12-01 06:06:00

A kormány felgyorsítja a Pénzügyminisztérium Várba költözését?

Egy friss kormányhatározattal gyorsítják fel, hogy Varga Mihály tárcája felköltözhessen a Várba a Szentháromság téri egykori Pénzügyminisztérium épületébe: a költözés kiemelten közérdekű beruházás lesz, és nem kell például építészeti-műszaki tervtanácsi véleményt beszerezni, nincs helye településképi véleményezési eljárásnak sem a beruházáshoz. Eljárási határidők 8, illetve 5 naposak lesznek.

Orbán Viktor miniszterelnök és kabinetminisztere, Rogán Antal szinte biztosan a Várba költözhet 2019. január 1-ével, az Áder János államfő hivatala, a Sándor palota szomszédságában a 12 ezer négyzetméteres karmelita kolostor készen áll, az utolsó simításokat végzik, már a Clark Ádám térre vezető Király lépcső várfal alatti részén is felszerelték a biztonsági kamerákat.

A Pénzügyminisztérium (PM) új székhelye a Várban, a Szentháromság tér 6. szám alatti neogótikus palota, illetve épületegyüttes lesz, de úgy tűnik, nem készül elég gyorsan, sajtóhírek szerint november elején a Fortuna köz felőli hátsó oldaláról még potyogott a vakolat.

A PM-TÉR6 nevű projektcég "Fellner Sándor 1903-as tervei alapján végzi a homlokzat- és tetőrekonstrukciót, de a korszerű munkakörülményeket biztosító épületbelső megvalósítása a cél, a 30 ezer négyzetméteren. Most 35-38 milliárdosra becsülik a kiadásokat. Az eredeti tervek szerint 2016. júniusában elkezdődött volna az építkezés és egy éve, 2017. december 31-én be is fejezték volna.

A kormány úgy tűnik, most felgyorsítja a Pénzügyminisztérium budai Várba költöztetését. Az erről szóló kormányhatározat már meg is jelent a Magyar Közlönyben. Eszerint nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánítják a Szentháromság térre költözéssel összefüggő közigazgatási hatósági ügyeket. Ezek közé sorolnak minden olyat, ami a beruházás megvalósításához és használatbavételéhez szükséges, illetve amik közvetlenül kapcsolódnak az útépítéshez, közműcsatlakozási és fejlesztési, valamint egyéb munkák megvalósításához. Mindamellett kiemelten közérdekű beruházássá is nyilvánítják a PM költöztetését.

A most megjelent kormányhatározat kimondja: a PM Várba költözésével összefüggésben nem kell építészeti-műszaki tervtanácsi véleményt beszerezni, nincs helye településképi véleményezési eljárásnak, nem kell településképi bejelentési eljárást lefolytatni, építészeti-műszaki tervpályázati eljárást sem, de nincs helye a településfejlesztési koncepcióról, integrált stratégiáról és a településrendezési eszközökről és sajátos jogintézményekről szóló közterületalakítási terv készítésének és alkalmazásának sem.

A beruházással érintett műemléképület azon részeinek bontása, melyek helyére újak kerülnek - azaz ideiglenes bontásról- építésről van szó - „engedély, tudomásulvétel, illetve bejelentés nélkül végezhetőek”.

A közigazgatási hatósági eljárásokban az ügyintézési határidőt 8 napban határozták meg. A beruházással érintett közmű- és energiaszolgáltató, közútkezelő a tervek jóváhagyásáról a benyújtástól számított 5 napon belül kötelesek nyilatkozni. Ha az eljáró hatóságok 5 napon belül nem nyilatkoznak, a jóváhagyásra benyújtott tervhez a hozzájárulást megadottnak kell tekinteni.

A kormányhatározat kitér olyan részletekre is, hogy a Szentháromság téren álló épület esetében fa homlokzati nyílászárók energetikai jellemzőinek meg kell felelnie a miniszteri rendeletben foglalt előírásoknak - függetlenül az épület műemléki jellegétől. A Fellner Sándor 1903-as tervei alapján megépült homlokzatot és tetőt a jelentős korszak maradványának és hiteles állapotnak kell tekinteni. A Szentháromság téren, illetve a Fortuna köz területén az elbontott rizalitok - gazdagon díszített homlokzatrészek - visszaépítésekor személygépkocsi elhelyezését szolgáló teret nem kell biztosítani.

A föld feletti parkoló a belső udvaron létesíthető. Közterületről látható távközlési berendezés, antenna az épületen elhelyezhető. A kormányhatározat szövegéből kiderül, hogy a meghatározott ingatlanon valamennyi épület tetőtere akár több szinttel is beépíthető. Ha a költözés miatti rekonstrukciók érintik a Várbeli barlangrendszerben a tartószerkezetek megerősítését, az ehhez kapcsolódó engedélyezési határidő öt nap lesz.

A kormányhatározat mellékletében fölsorolják, hogy melyek a Pénzügyminisztérium Várba költözésével összefüggő nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű közigazgatási hatósági ügyek: építésügyi és építésfelügyeleti, örökségvédelmi, környezetvédelmi, természetvédelmi, útügyi, műszaki-biztonsági ingatlannyilvántartással összefüggő, telekalakításra irányuló földmérési, hírközlési, bányahatósági, tűzvédelmi, élelmiszerlánc-felügyeleti, közegészségügyi, vízügyi és vízvédelmi, valamint közterületen és belterületen lévő fás szárú növények kivágásával és pótlásával kapcsolatos eljárások. De itt sorolják fel az építményeken kívüli és belüli felvonó, mozgólépcső és más közlekedési berendezésekre vonatkozó eljárásokat is.

Ajánlom

További belföldi híreink