Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-11-27 15:20:00

„Rabszolgatörvény”: jön a tüntetés Mikulás után

Demonstrációt hirdetett a Magyar Szakszervezeti Szövetség december 8-ra – nyilatkozta a szervezet elnöke az ATV Híradójának.

„Rabszolgatörvény”: jön a tüntetés Mikulás után

Bát sztrájkról még korai beszélni, de egy bizonyos: december 8-ára országos demonstrációt hirdetett a Magyar Szakszervezeti Szövetség, amelynek lényege, hogy tudassák a döntéshozókkal: „elegük van” ebből a jogalkotási folyamatból – nyilatkozta Kordás László, a szakszervezet elnöke az ATV Híradójának. Kedden van annak a javaslatnak a vitája is a parlamentben, amelynek lényege, hogy évente akár 400 óra rendkívüli munkát is elrendelhetnének a munkáltatók a mostani 250 helyett. A szabály arra is kitérne, hogy a heti munkaidő – 12 hónap átlagában – nem lépheti át a 48 órát. A munkaidőkeretet pedig a jelenlegi 12 helyett pedig 36 hónapra módosítanák, ami – a napi.hu szerint – azt jelenti, hogy a munkaidőkeretben foglalkoztatottak túlóráját elég lenne háromévente elszámolni.

A szakszervezetek hangosan tiltakoztak a módosítás ellen, tekintve, hogy ezzel – szerintük – a modernkori rabszolgaságot vezetné be a kormány. Nem véletlen, hogy a Kósa Lajos és Szathmáry Kristóf által benyújtott javaslatot egész egyszerűen „rabszolgatörvénynek” nevezik az ágazat szereplői. A Magyar Szakszervezeti Szövetség álláspontja egyébként a következő: az intézkedés teljesen elfogadhatatlan, mert ha az Országgyűlés elfogadná ezt a törvénymódosítást, akkor a dolgozók jelentős részét a munkaadók szinte tetszésük szerint kötelezhetnék túlmunkára, és lehet, hogy azt csak 2,5 év múlva fizetnék ki nekik.

Kordás László azzal folytatta Híradónknak: idén ez már nem az első olyan kormánypárti javaslat, amely hátrányosan érintheti a munkavállalókat a következő időszakban. Mint mondta, ezt szeretnék megakadályozni, és ha egy demonstrációval „véget tudunk vetni ennek az ámokfutásnak”, akkor ezt meg is fogják tenni. A további intézkedések között a cafeteria szabályok változását és a többletadókat említette még az elnök.

Egyelőre csupán a demonstrációról született döntés, majd ezt követően fognak tárgyalni a munkahelyi tisztségviselőikkel az ellenállás és tiltakozás más módjairól is: figyelmeztető sztrájkok vagy egyéb megmozdulások jöhetnek. Kordás azt is elmondta, nem jó irány az, amit a döntéshozók képviselnek, mint ahogyan az sem, ahogyan ezt a „förtelmes javaslatot” beterjesztették. Felháborítónak tartja azt, hogy a két kormánypárti képviselő a saját választói ellen hozott döntést, mert egyértelműen a német tőke pártjára álltak a magyar munkavállalókkal szemben, magyarázta Kordás.

Annak ellenére, hogy a javaslat vitája ma van a parlamentben, a benyújtó csak holnap hívta egyeztetésre a szakszervezetet. Kordás László úgy véli, már késő van ehhez, mert a benyújtást megelőzően kellett volna megtenni. Szerinte nem a képviselőknek kellett volna ezt kezdeményezni, hanem a megfelelő fórumokon, ahol talán több, a munkavállalók által hangoztatott javaslat is bekerülhetett volna a csomagba, amelyekkel már a kompromisszum se lett volna elképzelhetetlen. Így azonban – ennek hiányában – a kompromisszumos megoldás nem egy járható út – foglalta össze Kordás László Híradónknak.

 

További részletek az ATV Híradó esti kiadásában:

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink