Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-11-27 10:33:00

Ezzel küzdenek mindennap az egyszülős családok

Az egyedülálló szülők fele szegénységben, vagy mélyszegénységben él. Tartásdíjat pedig csak az fizet, aki akar – a legtöbb esetben jelentéktelen összeget.

 

Az egyszülős családok sok esetben elszigeteltek, kiszorulnak a társadalomból, anyagi nehézségekkel küzdenek. Nagy Anna, az Egyedülálló Szülők Klubjának kuratóriumi elnöke arról beszélt az ATV Start című műsorában, hogy az egyedülálló szülők nem kapnak semmiféle plusz támogatást, és mindössze 1500 forinttal több a családi pótlék gyerekenként, mint két szülő esetében. Ráadásul több esetben is előfordul, hogy a különálló szülő nem hajlandó támogatni a gyerekkel maradó szülőt.

Az egyedülálló szülők fele szegény, vagy mélyszegény – tette hozzá Nagy Anna.

Azt is megjegyezte, hogy ma csak az fizet gyerektartást, aki akar. Aki nem akar, az nem fizet, hiába vannak elvben büntetőjogi következmények, a folyamat hosszú, a gyereknek pedig addig is kell iskolába járnia, ennie, öltözködnie. Budapesten átlagosan 15 ezer forint a gyerektartás összege, ami nagyon kevés. Korábban a fizetés bizonyos százalékát állapították meg gyerektartásként, most viszont a bíró ítéli meg a fix összeget, amit az határoz meg, hogy milyen igényei vannak a gyereknek, milyen nevelési szükségletei vannak, és milyen háttérrel rendelkeznek a szülők – sorolta Nagy Anna.

A kuratóriumi elnök sajnálatosnak tartja, hogy egyre gyakoribb az a helyzet, hogy minimálbérre van bejelentve a szülő, így csak nagyon kevés tartásdíj van megállapítva, holott valójában jóval több a jövedelme.

Nagy Anna elmondta, a 13 éve működő alapítványuknak most először van lehetősége olyan támogatásokat nyújtani, amivel bizonyos költségeken tudnak spórolni a szülők. Ingyenes a jogi tanácsadás, a pszichológus, nyári táborozás. A támogatással akár 50-60 ezer forintot is tudnak spórolni a szülők – mondta el.

A központjuk állami támogatással jött létre, ami azt mutatja, hogy nagyobb a nyitottság, mint korábban bármikor – közölte. Hozzátette: igyekeznek a kormány felé eljuttatni a tapasztalataikat, javaslataikat, például a tartásdíj ügyében, és reméli, hogy ezen a területen is lesz változás.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink