Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-11-26 21:09:00

L. Simon öt százalékra csökkentené a kulturális termékek áfáját

Komoly injekció lenne a kulturális élet szereplői számára, ha a kulturális termékek áfáját 27-ről 5 százalékra csökkentenék. Erről L. Simon László korábbi kulturális államtitkár beszélt az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

L. Simon László a műsorban többek között arról is beszélt, hogy szerinte nincs pánik a kulturális életben a színházi tao megszüntetése miatt, és az utóbbi időszakban a tao kivezetésére hivatkozva lemondott előadások jelentős része csak papíron létezett.

Hozzátette: a tao kivezetése miatt kieső színházi bevételek pótlására az EMMI-nél jelentős forrástömeg áll majd rendelkezésre, ám ennek előadásáról nem tud érdemi információkat megosztani a nézőkkel. Erről Fekete államtitkár urat kell megkérdezni – mondta Fekete Péterre, az EMMI kulturális államtitkárára utalva.

L. Simon szerint irreális mértékben növekedett az elmúlt években a támogatások mértéke, ráadásul bonyolult volt ellenőrizni még az Európai Gazdasági Térségen belül is, hogy valóba léteznek-e azok az előadások, amelyek után felveszik az egyes színházak felveszik a taót.

L. Simon László szerint az elmúlt évben 37 milliárd tao ment ki a kulturális rendszerből, ebből kevesebb mint 10 milliárd ment állami és önkormányzati fenntartású színházakhoz, néhány milliárd értékes produkciókat előállító független társulatokhoz – mondta a volt kulturális államtitkár, aki szerint joggal merül föl, hogy hol a többi pénz. Azt ugyanakkor cáfolta, hogy az érdekelteket kihagyták volna a döntésből. Szerinte Fekete Péter folyamatosan egyeztet a színházi érdekképviseletekkel.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink