Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-11-24 13:20:00

Tarlós biztosan indul, de lesz-e érdemi kihívója?

A múlt szombaton írta alá Tarlós István Orbán Viktorral azt a megállapodást, amely értelmében nem csak az vált biztossá, hogy Tarlós ismét elindul a Fidesz támogatásával a főpolgármesteri címért, de Budapest 2030-ig tartó jövőjét is kőbe vésték. Az ellenzéki oldalon már nem ilyen egyértelmű a helyzet. Négy jelöltről már most tudni, hogy ki marad végül állva azt nagy valószínűséggel egy előválasztás fogja eldönteni. Azt viszont nem tudni, hogy ki az, aki biztosan részt vesz rajta. Sőt az MSZP Párbeszéd néhány héttel ezelőtti alakítása után az sem biztos, hogy a mai tudásunk az előválasztásról még holnap is igaz lesz. A Heti Napló riportja.

„Arra szövetkezünk, hogy a lehető legjobb eredményt érjük el az európai parlamenti választásokon. Közös listát fogunk létrehozni a Párbeszéddel, amelyre várni fogjuk azokat az Európa-párti erőket, személyeket, akik ezt a célt tudják szolgálni.” Két héttel ezelőtt jelentette be ezt együtt az MSZP elnöke és Karácsony Gergely, hogy együtt indulnak az EP-választáson. Karácsony Gergely a teljes támogatásáról biztosította az MSZP-t, egészen másnapig, amikor is a Párbeszéd a tisztújításán már úgy döntött, hogy feltételhez kötik a közös EP listát és összekapcsolja azt az önkormányzati választással.

Jött is minderre Mesterházy Attila nyilvános posztban megírt válasza. „Miért nem beszél Karácsony Gergely őszintén velünk? Lenéz minket? Ő követeli leghangosabban az előválasztást Budapesten, KIVÉVE ha a SAJÁT polgármesteri székéről van szó, mert akkor azt neki, előre garantálnunk kell... És ezt ráadásul utólag, a médián keresztül üzeni meg nekünk legfőbb szövetségesünk, a Párbeszéd? Egy párt, amelynek nélkülünk nem lenne frakciója, támogatottsága pedig elmarad a Kétfarkú Kutya Pártétól, a Momentumétól... A DK-ról nem is beszélve.”

Bár Karácsony Gergely ott ült Szabó Tímea mellett, és akkor nem érezte hibának, újabb egy nap elteltével az Egyenes beszéd kontrájában már bánta, hogy ezzel nyilvánosan álltak elő. Ugyanakkor azt megerősítette, hogy leginkább zuglói polgármester maradna.


Az, hogy végül mi lesz karácsony Gergely, főpolgármester-jelölt, zuglói polgármester jelölt, vagy akár EP-listavezető, valószínűleg csak az előválasztás után derül ki.

Molnár Zsolt, az MSZP fővárosi erős embere erre azt mondja: „Nem lehet nekünk ultimátumot benyújtani, különösen nem utólag, a zuglói szocialisták tisztázni fogják ezt a helyzetet, de előbb az előválasztás következik és utána kell tisztázni, hogy mi Zuglóban a helyzet.” Ha így van, akkor Karácsony Gergelynek nem a legjobbak az esélyei Zuglóban, még akkor sem, ha 4 éve tudott nyerni. Ugyanis a zuglói MSZP, nem egyszer tett már neki keresztbe, többször a helyi Fidesszel szavaztak együtt, sőt áprilisban a képviselő testület feloszlatását is belengették, ami gyakorlatilag Karácsony megpuccsolását jelentette volna.

A DK kivár, és majd csak akkor száll be az egész egyeztetési folyamatba, ha az MSZP és a Párbeszéd minden vitás kérdést elrendezett.

Puzsér Róbert mindenki előtt jelentette be, hogy elindul a Sétáló Budapest programmal a főpolgármesterségért. Azt mondja hasonló a célja, mint anno azzal, hogy az általa sokat kritizált bulvár médiába beült egy tehetségkutatóba zsűrizni. Belülről akarja megtisztítani a rendszert és jó példát mutatni. Épp ezért, ha van jobb, konszenzusos civil jelölt, aki az ő programját tudja képviselni vissza fog lépni. Ha pedig megválasztják de nem tudja bármilyen okból megvalósítani a programját, le fog mondani.

Puzsér akkor indulna el az előválasztáson, ha azt nem pártirodákon tartják, ha lehet online szavazni, és ha van minimum 50 ezer előregistzrált szavazó. Szerinte ugyanis ez az a szám, amiben ha az MSZP tízezres aktivista köre benne is van, van esélye nyerni.

Mit tudunk a tervezett előválasztásról? Az MSZP a héten készített a tervekről egy ismertető videót, eszerint lesz egy előválasztási névjegyzék, amelybe személyesen kell majd regisztrálni, a párt illetve támogatók által felajánlott irodákban. Itt lehet jelentkeznie annak is aki online szeretne majd voksolni. A jelölteknek január 7-ig 2 ezer aláírást kell összegyűjteniük, hogy részt vehessenek az előválasztáson. Szavazni egy teljes héten keresztül lehet Január 28-a és február 3-a között délig online, pártirodákban és köztéri sátrakban. Végeredményt ugyanezen a napon hirdetnek.

A Political Capital elemzője szerint a legnagyobb baj, hogy az ellenzék képtelen volt az elmúlt évtizedben felépíteni egy olyan karaktert, aki természetes kihívója Tarlós Istvánnak.

Emlékezetes: 2014-ben sok tárgyalás, és vita után Falus Ferencet nevezte meg a baloldal közös főpolgármester jelöltként. Aztán jött az elhíresült vödrös videó, és rá nem sokkal, de már a választás előtti utolsó pillanatban Falus inkább visszalépett Bokros Lajos javára. A választást pedig végül elbukták. Most ennél jobban állnak, de például a Jobbik még semmilyen döntést nem hozott, az LMP december elején dönt Puzsér támogatásáról, a Momentum Puzsért nem támogatja, de nincs még jelöltjük, és ha nem találnak konszenzusost, akkor inkább nem is indítanak senkit.

További belföldi híreink