Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-11-19 18:00:00

Budapesti megállapodás: mi lesz vele, ha Tarlós veszít jövőre?

Hosszú távú, egészen 2030-ig terjedő fővárosi stratégiáról állapodott meg a főváros és a kormány, pontosabban Tarlós István és Orbán Viktor. A DK most mégis úgy véli: sokkal inkább tekinthető ez Orbán Viktor és Tarlós István külön egyezségének – amit a preambulum tulajdonképpen alátámasztani látszik. Gy. Németh Erzsébet, a DK színeiben politizáló fővárosi képviselő most arra kíváncsi: mi lesz akkor, ha mégsem a Fidesz által támogatott Tarlós István nyer. Maradnának-e abban az esetben az aláírt megállapodások, esetleg érvényüket vesztenék.

Budapesti megállapodás: mi lesz vele, ha Tarlós veszít jövőre?

„Ez a papír nem ér semmit” – nyilatkozta Gy. Németh Erzsébet az atv.hu-nak arra az „ezermilliárdos” megállapodásra utalva, amelyet Orbán Viktor és Tarlós István szombaton, Budapest egyesítésének 145. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen írt alá. A dokumentum a főváros és a kormány együttműködéséről szól, a 15 pontos megállapodás egyik kiemelt része pedig a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának létrehozása. Ennek értelmében valamennyi, Budapestet érintő állami és önkormányzati kiemelt beruházás a Tanács hatáskörébe fog tartozni, és a szervezetben a főpolgármester vétójoggal rendelkezik.

A megállapodás – többek között – Budapest 2030-ig terjedő stratégiai városfejlesztési tervét is magába foglalja, Orbán Viktor ugyanis úgy véli, 2030-ra Budapest lehet az egyik legélhetőbb nagyváros Európában. Szó esik még ugyanakkor a hármas metró állami támogatásáról, a fővárosi árvízvédelemről, de a rendszeres egyeztetésekről is.

Hiába jött létre a hétvégén megállapodás a kormány és Budapest között, a DK-s színekben politizáló Gy. Németh Erzsébet szerint ez személyesen Orbán Viktor és Tarlós István között köttetett meg. Nem arról van tehát szó – emelte ki –, hogy a Fővárosi Önkormányzat nevében, Tarlós István kötötte meg, hanem a preambulumban az szerepel, emelte ki, hogy a felsorolt 15 pont Tarlós feltétele volt, hogy elfogadja a főpolgármester-jelöltséget. ”. Majd felteszi a kérdést: „ha nem Tarlós lesz a főpolgármester, akkor ez a papír érvénytelen”?

A DK színeiben politizáló fővárosi képviselő úgy véli, hogy „ez a papír nem ér semmit”, és nem Tarlós István hiúságát legyezgető papírok aláírásával kellene a budapestiek problémáit kezelni, hanem végre felelősen kellene a kormánynak Budapestre tekintenie. Például „adják vissza az elvesztegetett hatásköröket, jogköröket, amiket levettek a Főváros Közgyűléstől” – szólította fel Gy. Németh Erzsébet a kormányt. Mint ahogyan a forrást is, amelyet szintén elvettek a fővárosiaktól, és harmadiknak azt kéri: a fővárosiak által megválasztott Főváros Közgyűlés dönthessen a fővárosiakat érintő ügyekben.

Ismét kiemelte: „Ez egy nulla papír”, hiszen a Közfejlesztési Tanácsban csak konszenzussal lehetne dönteni. Hozzátette: jelenleg kettő szavazat van, egyet a város nevében Tarlós István ad le, míg egyet a miniszterelnök, Orbán Viktor. Egy esetleges baloldali főpolgármesternél viszont nincsen kétsége: Orbán Viktor kiszervezné a döntést, ha megvétóznák egy ötletét.

Megkerestük a Fővárosi Önkormányzat kommunikációs igazgatóját, akitől azt kérdeztük: ha egy ellenzéki vagy civil főpolgármestere lenne 2019-től Budapestnek, akkor is érvényesek lennének-e a mostani feltételek. Szűcs Somlyó Mária nyilatkozni nem akart, közölte: a főpolgármester mindent elmondott ezzel kapcsolatban.

Ajánlom

További belföldi híreink