Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-11-16 21:01:00

Schöpflin: Gruevszki ügyében nem dőlt el semmi, vissza is szolgáltathatjuk Macedóniának

A fideszes EP-képviselő szerint minden a jogi formákat követte onnan kezdve, hogy a volt macedón kormányfő menedékjogot kért a tiranai nagykövetségen.

Nem tudta megerősíteni a hírt Schöpflin György, mert még nem hallott róla, hogy összehívnák az Európai Néppárt elnökségét a Gruevszki-ügy miatt. A fideszes EP-képviselőt az ATV Egyenes Beszéd Kontrában kérdezték a volt macedón kormányfő menedékjogi ügyéről.

Elmondta, a konkrétumokkal várna, mivel egy jogi eljárás közepén vagyunk és azt követően dől csak el, mi lesz Nikola Gruevszki sorsa. Az ellenzéki oldalról felmerülő kritikákra reagálva Schöpflin kijelentette: tudomása szerint a tiranai magyar nagykövetségen kért menedékjogot az ex-kormányfő és onnantól kezdve minden, ami történt, a jogi formákat követte.

Arról is beszélt, hogy informális szabály ilyen esetekben, hogy volt kormányfőt, államfőt más megítélés alá helyeznek, ezért történhetett, hogy Budapestre szállították Gruevszkit, hogy itt induljon meg az eljárás. Ennek ellenére a fideszes politikus úgy véli, a visszaszolgáltatás lehetősége továbbra is adott, nem dőlt el még semmi.

Schöpflin a műsorban arról is beszélt, hogy nem merné egyértelműen kijelenteni, hogy a volt kormányfő gazdasági bűncselekményt követett el, ugyanis Macedóniában erős összefonódás van a politika és a gazdaság között. Hozzátette: hogy tisztábban lehessen látni, meg kellene nézni, milyen volt az ügyben az eljárás, mik voltak a bizonyítékok.

Elismerte azokat a külföldi sajtóhíreket is, miszerint kormányközeli magyar cégeknek vannak érdekeltségeik Macedóniában. „Én is így tudom”- jelentette ki Schöpflin György, majd hozzátette: ezek ellenére nem merné leszűkíteni az ügyet arra, hogy gazdasági érdekek mentén születhetett-e esetleg a döntés, hogy Budapestre szállítják Gruevszkit.

Azt ugyanakkor határozottan kijelentette a fideszes EP-képviselő, hogy „nem Magyarország szöktette ki” a volt macedón kormányfőt. Az Európai Néppárt elnökségének rendkívüli ülése kapcsán pedig megjegyezte, a mai napon kizártnak tartaná, hogy olyan helyzet adódjon, melynek nyomán a Fidesz távozni kényszerülne a pártcsaládból, de hogy később mi lesz, azt nem tudja.

atv.hu

További belföldi híreink