Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-11-15 14:12:00

Nemzetközi jogász: az új törvények szerint el kell utasítani Gruevszki menedékkérelmét

Lattmann Tamás az ATV Startban elmondta, a volt macedón miniszterelnökre a nemzetközi jog által megengedett kedvezmény sem vonatkozik, mivel már nem közjogi méltóság.

 

Budapesten kért menedékjogot Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök, akit hazájában jogerősen börtönbüntetésre ítéltek. Lattmann Tamás nemzetközi jogász az ATV Start műsorában elmondta, hogy a körülmények tekintetében ez az ügy nem egy szabványos menekültügy. Ugyanis a menekültek nagy része nem tudja előre, hogy befogadják-e abban az országban, ahová menekül, folytatta, de úgy véli, az ex-kormányfő tudta előre, hogy hová, és milyen körülmények közé érkezik. Jelenleg nem tudni, éppen hol tartózkodik, de a kormánynak viszont tudnia kell, mivel beadta a menekültkérelmét, jegyezte meg Lattmann. A tények még nem ismertek, nem tudjuk milyen útlevéllel, és hogyan juthatott át a magyar határon.

A magyar hatóságoknak kell elbírálni a volt kormányfő menedékkérelmét, magyarázta, amit a 2016-os, új migrációs törvény szerint el kell utasítani. Ha viszont a magyar kormány valamilyen közreműködésével került Magyarországra, akkor nagy hibát követ el a kormány, folytatta, mert ha útlevél nélkül, szabálytalanul lépte át a határt, akkor kérdéses, hogy milyen uniós jogi kötelezettségszegés irányába viszi el Magyarországot.

Nem vonatkozik rá a kedvezmény

Kérdéses Lattmann szerint az is, volt-e esetleg más útlevele, mert a macedón útlevelét bevonták. Ha igen, akkor Magyarország nem követett el jogsértést, ha nem tudta, hogy nem szabad átengednie az elítéltet, közölte a nemzetközi jogász. Jöhetett esetleg Szlovénián keresztül, de ott a szlovén határőröknek ellenőrizni kell, hogy az uniós regisztrációs adatbázisban van-e körözés vagy belépési tilalom ellene. Kérdés, hogy a magyar belső jog szempontjából mennyire tekintjük jogszerűnek, mivel az országba lépés során be kell mutatni valamilyen dokumentumot, közölte.

Lattmann Tamás beszélt arról is, hogy a nemzetközi jog enged bizonyos kedvezményeket jogi személyek esetében, de Gruevszki már csak volt közjogi méltóság, így ez rá nem vonatkoztatható. Említette, hogy Macedónia és Magyarország között nincs megegyezés sem a megkülönböztető bánásmódra, sem arra, hogy Magyarország köteles lenne visszaadni a volt miniszterelnököt.

Eljárás indulhat Magyarország ellen

A nemzetközi jog előírja, hogy milyen feltételekkel kell valakit menekültként befogadni, de azt nem szabályozza, hogy ezen túlmenően egy állam még kinek biztosíthat menekült státuszt, így Magyarországnak van némi mozgástere, tudtuk meg. Ez azonban nem jogszerű, hanem politikai lépés, tette hozzá Lattmann. Kérdés, hogy ezzel megsérti-e a macedón jogot, és ezzel együtt a nemzetközi jogban az államok jóhiszemű együttműködésének alapelvi szintű szabályát, fogalmazott. Ha útlevél nélkül, szabálytalanul engedték be az országba Gruevszkit, akkor megsértették a schengeni határőrizeti kódexet, ez esetben az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást fog indítani a magyar kormány ellen, magyarázta a nemzetközi jogász. Hozzátette: ha megindul a menekült státuszi eljárás, akkor a magyar bíróság is beszáll az ügybe, és akkor nyilvánosságra kerülhetnek olyan dolgok, amit senki nem szeretne, folytatta a jogász.

Egy hónap

Macedónia mindenképpen visszakéri az ex- miniszterelnököt, de nem kényszerítheti Magyarországot, hogy visszaadja, jelentette ki Lattmann. Ez esetben valószínű egy "befagyott politikai konfliktusként" marad fenn az ügy, tette hozzá. Lattmann úgy véli, egy hónapon belül ez le fog záródni.

atv.hu

 

 

Ajánlom

További belföldi híreink