Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-11-14 06:32:00

Szemétszállítási botrány: újabb cég állhat le, nincs kizárva a teljes államosítás sem?

A jövő nemzedékek szószólója szerint nem biztos, hogy rossz a rendszer, csak most rosszul működik. A mostani hibákat lehetne javítani is.

Szemétszállítási botrány: újabb cég állhat le, nincs kizárva a teljes államosítás sem?
Fotó: MTI

A jövő nemzedékek szószólója, Bándi Gyula is készített egy jelentést a hulladékgazdálkodásról, melyet az alapvető jogok biztosa adott ki. Eszerint többek között a szemétszállítás közszolgáltatási díja a költségeknek csak egy részét fedezi, a kukaholding pedig csak több hónapos csúszással fizet a szolgáltatóknak, így a rendszer akadozik. Hatásköri problémák is vannak, keverednek a különböző feladatok az egyes intézmények között.

Az ATV Egyenes beszédben Bándi Gyula elmondta, már júniusban elkezdték a vizsgálatukat, mielőtt még a nagy botrány elkezdődött a szemétszállítás körül, ráadásul az elmúlt években tucatnyi ügyük volt már a témában.

Egy másik cég is leállhat

Elmondta, lehet látni, hogy alulfinanszírozottak a szemétszállításban részt vevő cégek, de azt nem lehet pontosan megmondani, hogy abszolút mértékben, vagy csak az óriási késedelem miatt, mert olyan lassan kapják meg a pénzüket. Bándi Gyula elmondta, birtokában van egy másik, a Zöld Hídhoz hasonló méretű cég levele is, amely pont ugyanazt mondja, mint a minap lemondott Gémesi György vezette önkormányzati társulás, miszerint hamarosan ők is le fognak állni.

Mint ismert, a Zöld Híd október 25-én jelentette be, hogy leállítja az ellátási körzetéhez tartozó Pest és Nógrád megye 116 településén a szemétszállítást, mert nem kapta meg a neki járó pénzt az NHKV-tól.

Államosítás?

A műsorban Bándi arról beszélt, hogy ennek ellenére fenntartható lenne a szemétszállításban a jelenlegi rendszer, csak a hiányosságokat kezelni kellene. Ugyan a vizsgálat során nem zárták ki, hogy végül teljes államosításra is sor kerülhet – ez annyiba lenne jobb, hogy lenne felelős -, de erre a szószóló szerint nincs feltétlenül szükség.

Elmondta, a közszolgáltatóknak hulladékterv alapján kell dolgozniuk, de az országos tervet 2017-re vonatkozóan például csak a tavalyi év végén fogadták el, az ideit pedig még mindig nem fogadták el.

„Hogyan tud valaki úgy dolgozni tervek alapján, ha az adott év végén nincs még elfogadva az adott évre vonatkozó?”- tette fel a kérdést Bándi, aki szerint így számon kérni sem lehet az érintetteket.

„Ezek olyan hibák, melyeket lehet javítani”- vélekedett a jövő nemzedékek szószólója. Hozzátette: „nem arról van szó, hogy a rendszer ördögtől való, hanem, hogy a rendszer zötyög, rosszul működik”.

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink