Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-11-13 08:32:00

T.Ház: Ma dől el a cafeteria, csak a SZÉP-kártya, a sport és kulturális kedvezmény marad

Hiába tüntettek a szakszervezetek, a cafeteria-kedvezmények közül csak a SZÉP-kártya, a sport- és a kulturális kedvezmény marad, az iskoláztatási támogatásra vagy a munkahelyi étkeztetésre már nem kár adókedvezmény jövőre a munkavállalónak.

T.Ház: Ma dől el a cafeteria, csak a SZÉP-kártya, a sport és kulturális kedvezmény marad

Ma dől el a cafeteria sorsa a parlamentben. Az őszi adócsomaghoz már a múlt héten beadta saját módosító javaslatait a parlament gazdasági bizottsága, ebben a kormány, a pénzügyi tárca akarata nyilvánul meg. Eszerint nem szűnik meg 2019-ben a munkaadók által a munkavállaló részére juttatott sportrendezvényekre, kulturális eseményekre szóló belépőjegyek/bérletek adómentessége. De míg az előzőnél semmilyen korlátozás nincs, kulturális rendezvényre maximum évi 50 ezer forint adható. (A gazdasági bizottság javaslata azt is egyértelművé teszi, hogy az adó feletti rendelkezésre való jogosultság kiterjed minden olyan összegre, amelyet az önkéntes pénztári tagnál adóköteles bevételként kell figyelembe venni.)

A munkába járásra (helyi bérlet), lakhatásra, iskoláztatásra (iskolakezdési támogatás) viszont nem állítják vissza az adókedvezményt. Pedig a legnépszerűbb cafeteria-elem a helyi bérlet-, és az iskoláztatási támogatás volt eddig a SZÉP-kártya mellett. De elég sok cég kínált a munkavállalóinak egészségpénztári, illetve nyugdíjpénztári hozzájárulást, munkahelyi étkeztetést, ajándékutalványt. Emellett lehetőség volt a diákhitel-törlesztés, az óvoda vagy bölcsőde költségeinek támogatására, valamint a kockázati élet és balesetbiztosításra is.

A kormány a parlamentnek tavasszal benyújtott adócsomagban intézkedett arról, hogy a béren kívüli juttatások közül egyedül a SZÉP-kártya adózása maradjon kedvező 2019-ben, a többi juttatás után pedig a munkabérnek megfelelő közterheket kell megfizetni. A cél az volt, hogy a munkaadók a munkabérben adják oda az így felszabaduló összeget az alkalmazottaiknak.

Tállai András pénzügyi államtitkár a múlt héten a parlamentben, amikor ellenzéki oldalról azzal szembesítették, hogy a cafeteria adókedvezményének a megszüntetésével 2 millió munkavállaló járhat jövőre rosszabbul, azt válaszolta ezt elemzői prognózista hivatkozva: 2019-ben is lesz cafeteria-rendszer, a piaci verseny kikényszeríti a munkáltatóktól, hogy a munkavállalóknak megfizessék.

Ajánlom

További belföldi híreink