Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-11-13 12:11:00

Semjén: Az EU is támogatja, hogy az EU-n kívüli magyar állampolgárok is szavazzanak

Semjén Zsolt azt mondta az Echo Tv-ben ma reggel, hogy az EU is támogatja a javaslatát, hogy a nem uniós magyar állampolgárok is szavazzanak májusban, az európai parlamenti választáson. A KDNP-s miniszterelnök-helyettes hozzátette: "akkor is így csinálnánk, ha nem támogatná". Szerinte az előterjesztés zseniális.

Semjén: Az EU is támogatja, hogy az EU-n kívüli magyar állampolgárok is szavazzanak

Az Európai Unió is támogatja azt az általa jegyzett törvényjavaslatot, hogy az EU-n kívül élő, magyarországi lakcímmel nem rendelkező, de magyar állampolgárok is szavazhassanak a jövő évi európai parlamenti választáson - ezt Semjén Zsolt mondta ma az Echo Tv Jó reggelt című műsorában. A KDNP-s miniszterelnök-helyettes hozzátette: "megjegyzem, akkor is így csinálnánk, ha nem támogatná, de ezt speciel támogatja". (Egy európai elvi ajánlás szól arról, hogy az EU-s országokban állandó lakcímmel nem rendelkezők is szavazhassanak, a minél magasabb részvétel okán.)


Szerinte az előterjesztés "zseniális", mert azt fejezi ki, hogy a szavazati jog és az állampolgárság elválaszthatatlan. Senkinek nem lesz két szavazata, a javaslat a vajdasági, a kárpátaljai és a diaszpóra magyarságára vonatkozik - magyarázta Semjén Zsolt, emlékeztetve, hogy a parlamenti választásokon már voksolhatnak a határon túli magyarok, és 96,2 szavaztak a Fidesz-KDNP-re. "Ez mindent elmond a nemzetpolitikánkról, ezúton is köszönöm nekik".

A Magyar Diaszpóra Tanács és a Magyar Állandó Értekezlet most a héten csütörtökön és pénteken ülésezik, ennek kapcsán Semjén Zsolt a műsorban azt emelte ki: a legfontosabb a Kőrösi Csoma Sándor program, amelynek lényege, hogy minden évben 140 fiatal megy ki a diaszpóra közösségekhez "és ott lángra lobbantja a magyar identitás parazsát". Az állandó értekezleten az egész világ magyarsága képviselteti magát, az elszakított területek Erdély, Felvidék, Kárpátalja, Délvidék, Muravidék, a horvátországi magyarság és ellenzéki pártok is ott vannak. "Végigmegyünk minden nemzetrésznek a speciális problémáján, és most nyilván Kárpátalja van a legveszélyeztetettebb helyzetben"- mondta Semjén Zsolt, aki szerint nagyon fontos a magyar etnikumú pártok támogatása, "ebben nem szabad szégyenlősnek lenni, a magyar államnak rendesen meg kell támogatni a határon túli szervezeteket" - fogalmazott az Echo Tv-ben.

Ajánlom

További belföldi híreink