Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-11-12 17:16:00

Semjén javaslata: kiakadtak a jogvédők

Mint arról beszámoltunk, Semjén Zsolt előterjesztett a településvédelmi törvényhez egy módosító indítványt, mely szerint nem lehet számos közterületen tüntetést szervezni nagyobb állami ünnepek idején, azzal egyidőben. A javaslat indoklása az, hogy ezzel kizárják a versengést a közéleti szereplők, politikusok között.

Semjén javaslata: kiakadtak a jogvédők

Döbrentey Dániel a TASZ munkatársa, a politikai szabadságjog projekt vezetője az ATV Start című műsorában annak a véleményének adott hangot, hogy ez egy nagyon súlyos és nagyon nyílt alapjogkorlátozás.

Szerinte álságos érv, amit Semjén felhozott, mert az új gyülekezési törvénynek van egy versengő gyűlésekkel kapcsolatos bekezdése, ami előírja, hogy milyen eljárást kell alkalmazni, ha több rendezvényt jelentenének be ugyanarra a helyre ugyanabban az időpontban. Egy rendészeti szakmai kérdésről van szó, tette hozzá, amit lehet kezelni. Úgy véli, ennek a javaslatnak egyetlen célja az ellenvélemények elhallgattatása, és olyan helyszínek letiltása, ahol évek óta jelentős demonstrációk zajlottak.

Megemlítette, hogy nem általános letiltásról van szó, hanem konkrétan vannak meghatározva, hogy mely ünnepek idején mely közterületeken nem lehet gyülekezni. Ezek olyan belvárosi területek és időpontok, ahol egyáltalán érdemes tüntetni, folytatta, olyan helyek, melyek többek számára elérhetőek.

Hasonló rendelkezések más uniós országokban is vannak, tudtuk meg. Példának hozta fel, hogy Berlinben a Bundestag környékén vannak tiltott zónák, ahol nem lehet tüntetni, amikor ülésezik a parlament. Ilyen törvény nálunk is volt, hogy nem lehet zavarni a népképviseleti szervek munkáját, de az nem állítható párhuzamba ezzel a mostani tervezett korlátozással, jelentette ki.

Döbrentey úgy véli, ezt a javaslatot a parlament el fogja fogadni, de valószínű hogy hamarosan az Alkotmánybíróság elé fog kerülni, és nem zárja ki, hogy a strasbourgi emberi jogi bíróság is foglalkozni fog vele. A TASZ úgy látja, ha elfogadják a jogszabályt, akkor szűkülni fog a magyar állampolgárok véleménynyilvánítási lehetősége, és ez mindenképpen egy szükségtelen, súlyos és aránytalan jogkorlátozás, fogalmazott Döbrentey.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink