Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-11-12 12:59:00

Megütköztek a kormányban: Sargentini mégis ott volt ma a Tanácsban a "magyar ügynél"

Mégis ott volt Judith Sargentini ma a Magyarország elleni 7-es cikkelyes eljárást folytató Európai Tanácsban. Ezt Sargentini ki is twitterezte reggel. A magyar kormányban meg vannak ütközve - mondták az atv.hunak.

Judith Sargentini kora reggel tett egy bejegyzést a Twitteren: "Jó hétfő reggelt! A Tanácsban a magyar ügyről folytatott beszélgetésen".

Ez nemcsak azért keltett itthon a kormányoldalon megütközést, mert a holland európai parlamenti képviselő a Sargentini-jelentés miatt az első számú európai politikai ellenféllé vált az Orbán-kormány számára, hanem azért is, mert az Európai Parlament szerepe a jelentés megszavazásával lezárult, a 7-es cikkelyes "atomról" az eljárást már egy másik uniós intézmény az Európai Tanács (ET) folytatja. Pontosabban az ET egyik testülete, az általános ügyek tanácsa, melyen az EU-tagországok illetékes miniszterei, államtitkárai vesznek részt.

A Sargentini-jelentésnek azonban nagy volt a politikai visszhangja, és a 7-es cikkelyes eljárás élesítése miatt a politikai utóélete is.  Ezért Judith Sargentini, de az Európai Parlament elnöke, Tajani is kérte, hogy a tanácsi eljárási szakaszban is részt vehessen valamilyen formában az Európai Parlament.
Ezt a Tanács jogi szakszolgálata elutasította. Ezért is keltett meglepetést, hogy Judith Sargentininek sikerült, mégis ott volt ma a Tanácsban. Igaz, nem az általános ügyek tanácsának miniszteri értekezletén. Brüsszeli fideszes források úgy tudják, hogy egy nem hivatalos testületben/körben volt a meghallgatása, Sargentini ilyen formában adott tájékoztatást a magyar ügyben.

Az ET általános ügyek tanácsában egyébként ma hivatalosan is szerepel a napirenden a magyar ügy, a 7-es cikkelyes eljárás, ma számol/számolt be az Európai Bizottság a Magyarországgal szembeni korábbi és folyamatban lévő kötelezettségszegési eljárásokról.

Gulyás Gergely kancelláriaminisztert pedig december 11-én hallgatja meg az általános ügyek tanácsa a 7-es cikkelyes eljárás keretében.

Ajánlom

További belföldi híreink