Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-11-12 13:10:00

Élethosszig tartó SZJA-mentesség a háromgyerekes anyáknak? – Válaszolt az államtitkár

„Ömlenek a javaslatok” Novák Katain postaládájába, mióta elindult a nemzeti konzultációs ívek kipostázása – erről beszélt a család- és ifjúságügyi államtitkár az ATV Start című műsorban.

Néhány hétbe telik, amíg mindenkihez eljutnak a konzultációs ívek – erről beszélt Novák Katalin az ATV Start című műsorban, abból az apropóból, hogy a műsor korábbi vendége, a DK-s Varju László mindezidáig még nem találkozott a papírral. A család-és ifjúságügyi államtitkár szerint mindenki megnyugodhat, mert időben meg fogják kapni, és lesz idejük visszaküldeni december 21-ig.

A konzultációt ért kritikákkal sem ért egyet a politikus, mint elmondta: amióta a konzultáció elindult, a személyes postaládájába is „ömlenek a javaslatok”. Olyan javaslat is érkezett hozzá, miszerint, aki a nevelt gyermekét neveli és neki szeretné átadni az ingatlant, akkor ebben az esetben nincsen illetékmentesség, ha ajándékozási szerződésen keresztül adja át, miközben ez a vérszerinti gyermeknél megvan. Ez olyan konkrét felvetés, amelyet meg is fognak vizsgálni.

Sok kritika érte a konzultáció első kérdését. Ebben az szerepel: egyetértenek-e abban, hogy a népességfogyást a bevándorlás helyett a családok erősebb támogatásával kellene megoldani. A kritikusok szerint a szóban forgó kérdés irányított. Novák Katalin szerint aki ezt állítja, az az alapvető összefüggésekkel sincsen tisztában. Egész Európa tisztában van a népesedési problémákkal, ahogyan a politikus fogalmazott, nem születik elég gyermek, vagyis hiányoznak Európából a fiatalok. Sokan úgy vélik, hogy erre a bevándorlás lehet a jó megoldás. Mint mondta, ez egy komoly kérdés, és úgy látja, a magyar emberek álláspontja egyértelműnek látszik.

Kritikaként hangzott el az is az ellenzék részéről – hívta fel rá a figyelmet Kárász Róbert –, hogy fiatalak hagyták el az országot, és az ő visszacsábításuk lenne a cél. Az államtitkár szerint Magyarországon olyan probléma nincsen, hogy úgy mennének ki a fiatalok, hogy ott is maradnak. Úgy véli, hogy egyre többen jönnek vissza, ellentétben Horvátországgal, ahol a kormány már válsághelyzetet hirdetett.

A politikus elmondta, rendkívül elhivatottak a családtámogatás terén, kormányra kerülésük óta megkétszerezték a családtámogatásokat is, és hosszan sorolta mi mindent tett a kormány – mindezt arra felelte, hogy a KSH egyik munkatára azt lebegtette meg: ha minden így marad, akkor 2070-re 7 millióra csökkenhet Magyarország lakossága. Annak ellenére, hogy a hírekben már az jelent meg, hogy a háromgyermekes édesanyák élethosszig tartó személyi jövedelemadó mentességet kapnának, Novák azt mondta: ez még nyitott kérdés, többféleképpen meg lehet oldani azoknak az édesanyáknak a támogatását, akik már három gyermeket szültek. Az viszont tény, hogy élethosszig tartó támogatásban gondolkodnak – tette hozzá.

atv.hu
Ajánlom

További belföldi híreink