Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-11-11 05:10:00

Becsődölt az utazási iroda, nem tudni, mi lesz az utasok pénzével

Újabb utazási iroda csődölt be. Az egyiptomi utakkal foglalkozó Fáraók Tours pénteken jelentette be, hogy fizetésképtelen. Azt egyelőre nem tudni, hogy vannak-e Egyiptomban utasaik most, és arról sincs információ, hogy hány embernek úszott el a nyaralásra befizetett pénze. Az irodát már sem személyesen, sem telefonon nem lehet elérni. A biztosító ugyan fizet a károsultaknak, de kérdés, hogy mikor és mennyit.

Üdülőparadicsom madártávlatból, szállodák és strandok, gyönyörű tengerpart – a Fáraók Tours nevű utazási iroda ilyen videóval reklámozta az egyiptomi ajánlatait az interneten. A cég budapesti irodájában ma már nincs mozgás. A kirakat tele van utazási ajánlatokkal,


az ajtóra ragasztott papíron viszont az áll: technikai okok miatt nincs ügyfélfogadás.

A cég honlapja sem működik, csak az ügyvezető levele érhető el. Ebben azt írják: „a jelen gazdasági helyzetben sajnálatos módon több lehetőséget megvizsgálva is arra jutottunk, hogy a Magyarországon 2008 óta folytatott utazásszervezői működésünk tovább nem folytatható”.

Sütő Krisztina a férjével utazott volna Egyiptomba 5 napra, 371 ezer forintot fizettek az útért. Azt mondja, ez lett volna az első olyan utazásuk, amikor irodát bíznak meg a szervezéssel, előtte mindig maguknak intézték a nyaralást.

„November másodikán indultunk volna pénteken, és előző nap kaptunk egy emailt este fél hatkor, hogy a repülőgépjáratnak a túltöltöttsége miatt nem áll módjukban elutaztatni minket” - mesélte az ATV-nek.

Az emailben az iroda felajánlotta, hogy átteszik az utat egy másik időpontra, de a házaspár inkább a pénzét szerette volna visszakapni. Várpalotán élnek, ezért először telefonon próbálkoztak. Nem jutottak semmire. Úgy döntöttek, személyesen intézkednek.

„Elindultunk Budapestre, november 9-én, és félúton jött az email, hogy az Insight Tours Kft. fizetésképtelenséget jelentett be, innentől kezdve keressük a biztosítótársaságot, akikkel ők kapcsolatban állnak” - folytatta.

De a biztosítónál sem tudták megmondani Krisztináéknak, mikor és mennyi pénzt kaphatnak vissza. Arra hivatkoztak, hogy ehhez meg kell várniuk az összes károsult bejelentését. Lambert Gábor, a Magyar Biztosítók Szövetségének kommunikációs vezetője szerint az utazási irodáknak ezekre az esetekre van vagyoni biztosítéka.

„Ennek az egyik része, hogy fedeznie kell a külföldön rekedt utasok hazahozatalát, a másik részéből pedig vissza kell fizetni meghatározott, az összegtől függően, meghatározott százalékban az előlegeket, illetve az előre befizetett utazási összegeket” - mondta Lambert Gábor.

Híradónk egyébként meg nem erősített forrásból úgy tudja, hogy a biztosító ma ad ki közleményt az ügyben.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink