Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-11-07 12:33:00

Kéri: Vegyük tudomásul, hogy magunkra hagytak minket

A politológus szerint általános elbizonytalanodás, irányvesztés figyelhető meg a magyar társadalom minden szintjén.

 

Általános elbizonytalanodás, irányvesztés figyelhető meg a magyar társadalom minden szintjén az elemzőktől az újságírókon át az utca emberéig- jelentette ki az ATV Egyenes beszédben Kéri László. A politológus szerint ennek az az oka, hogy nem értik az emberek, hogy mit lehet kezdeni azzal a ténnyel, miszerint egy olyan világban élünk, „ahol a Fidesz bármit megtehet”, és hiába nem szereti a társadalom egy jó része, talán többsége is ezt, ez mégsem tud kifejeződni sehol. Sem politikai tagoltságban, sem a médiában, de még tüntetésekben sem- magyarázta.

Kéri elmondta, hogy több száz elemzést olvasott el az utóbbi időben és több tucat ismert emberrel, tudósokkal, volt és jelenlegi politikusokkal, akadémikusokkal ült le beszélgetni és ők sem tudják megfejteni, hogy miért nem találnak kapaszkodót az emberek.

Új helyzet

A politológus úgy véli, új helyzet adódott, amivel szembe kell nézni. Elmondta, nem lehet tudni még, hogy Orbán Viktornak lesz-e igaza és tényleg 2030-ig maradnak hatalmon, vagy jövőre megbuknak valamiben, a lényeg az, hogy az emberek felkészüljenek. Arra is, hogyan tudnak együtt élni ezzel a rendszerrel és arra is, mit fognak tenni, ha új kormány jönne.

„Te mit tudsz tenni?”

„Az az alapvető kérdés most, hogy: és te? Te mit tudsz tenni? Hogy találsz magadnak személyes programot, minimális kötődéseket”- feszegette a műsorban Kéri, aki szerint az a fontos, hogy most mindenki megtanuljon a saját maga nevében beszélni és senki ne bújjon egy szakma, egy szakszervezet, vagy egy párt mögé. Mindenkinek azt tanácsolja, próbálja védeni azt a fajta értéket, autonómiát, amivel rendelkezik és nézze meg, mit tud belőle átmenteni egy következő időszakra, legyen az bármelyik a fentiek közül. „Vegyük tudomásul, hogy magunkra hagytak minket”- jelentette ki a politológus.

Letesztelték az egész társadalmat

Kéri arról is beszélt, hogy a miniszterelnöknek szerinte iszonyú fontos a jövő májusi EP-választás. Emiatt pedig állandó harckészültségben kell tartania saját táborát, ezért kelnek szerinte minden nap azzal, hogy brüsszeleznek, meg migránsoznak. A politológus úgy véli, ennek a kampánynak köszönhető az is, hogy a választások óta eltelt fél évben gyakorlatilag a teljes társadalmat „letesztelték”, a hajléktalanoktól az akadémikusokig. Mivel a Fidesz politikai világképe a harcra épül, ezért mindig kell hozzá ellenfél- magyarázta Kéri, majd hozzátette, a mostani ellenfél, Brüsszel elég messze van, ezért szerinte úgy gondolkodnak a kormányoldalon, hogy nem baj, ha a harcuknak vannak jobban látható jelei is időnként. Ilyenek voltak az utóbbi időben Kéri szerint az Akadémiával kapcsolatos viták, a Prőhle-ügy, vagy éppen a hajléktalanok helyzete. „Egyben kell tartani a tábort”- jelentette ki a politológus az ügyekkel kapcsolatban, mert szerinte korábbról látszódik, hogy nem olyan fontos ügy a magyaroknak az uniós választás.

atv.hu

További belföldi híreink