Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-11-07 16:39:00

Fidesz-siker Helsinkiben: Kivették a "liberális demokráciát", de mi lesz az ára?

Kikerült a "liberális demokrácia" kitétel Helsinkiben, az Európai Néppárt közös nyilatkozattervezetéből a Fidesz kérésére. Ezt fideszes sikernek tartják, de kérdés: mi lesz ennek az ára, hogyan reagálnak majd a Néppárt liberálisai a változtatásra.

Fidesz-siker Helsinkiben: Kivették a "liberális demokráciát", de mi lesz az ára?

Nemsokára szavaznak Helsinkiben az Európai Néppárt kongresszusán egy tervezett közös nyilatkozatról. A dokumentum már a Fidesz számára is elfogadható, mert a határozat tervezetéből kikerült a "liberális demokrácia" kitétel és a kereszténydemokrácia értékei szerepelnek majd.

Deutsch Tamás a PestiSracok.hu Helsinkiben lévő tudósítójának azt mondta: ez egy Néppárton belüli kereszténydemokrata fordulat, így nyugodt szívvel támogatják a közös nyilatkozatot.

Az atv.hunak nyilatkozó Schöpflin György ezt egyértelműen Fidesz-sikernek nevezte. Egy másik forrásunk viszont felvetette: "vajon mi lesz ennek az ára"? Nem tudni hogyan fogadják a változtatást a liberális néppárti képviselők.

A ma reggeli cikkünkben megírtuk, hogy a határozattervezet a következőket tartalmazta:

„A kereszténydemokraták a második világháború után élen jártak az európai liberális demokrácia létrehozásában, mely a zsidó-keresztény értékeken és kereszténydemokrata eszméken alapult. A liberális demokrácia a jogállamiságot, a többpártrendszert, a független médiával megtámogatott erős civil társadalmat, vallásszabadságot, szólás- és gyülekezési szabadságot hirdette. Manapság ezeket az alapértékeket és elveket példátlan kihívások érik”. Ebből a szakaszból törölték a liberális demokráciát.

A dokumentum a másik oldalról ugyanakkor elítéli a populizmust, a nacionalista szélsőségeket, a félreinformálást, a diszkriminációt és a jogállamiságot érő fenyegetéseket. A vasfüggöny leomlása óta ez a legnagyobb kockázat az európai szabadság és demokrácia számára. A populizmus és a nacionalizmus nem békíthető ki az alapértékekkel – deklarálják. A javaslat név szerint nem említ egyetlen pártot, a Fideszt sem, de bekezdések szólnak a civil szervezetekről, a humanitárius ügyekről, a korrupcióról, mely súlyos fenyegetés a jogállamiságra. A független igazságszolgáltatás melletti kiállással összefüggésben pedig azt írják: „Az igazságosságot nem lehet összekeverni a többség diktatúrájával”.

„Attól viszont tartózkodniuk kell egyes tagállami kormányoknak, hogy hogy összeesküvés-elméleteket gyártsanak az EU-val szemben, és támadják az Európai Bizottságot, az Európai Parlamentet vagy az európai együttműködést” – tartalmazza a nyilatkozattervezet, de semmilyen szankcióról nincs benne szó.

Ajánlom

További belföldi híreink