Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-11-06 09:43:00

Már látszik, mikor romlik el végleg az idő

A következő napokban nem várható jelentős változás az időjárásban, marad a tavaszias, 20 fok körüli meleg, a 30 napos előrejelzésben már látható azért, mikor kell elővenni a nagykabátokat.

Hazánkban több melegrekord is megdőlt, és jelenleg is Európa legmelegebb régiói közé tartozik a Kárpát-medence: körülbelül 8-12 fokkal van melegebb az átlagnál.

Az Időkép 30 napos előrejelzésén az látható, hogy ugyan még bő egy hétig marad a tavaszias idő, november közepétől már elkezd hűlni az időjárás. Sőt, a hónap végén már 5 fok körüli időjárásra, és csapadékra is számíthatunk.

fotó: időképFotó: Időkép

Mikor lehet hó?

A két nagy globális előrejelzős modell, az ECMWF és GFS valószínűségi előrejelzései november első felében sem várnak nagy lehűlést. Az 850 hPa-os (kb. 1500 méter) szintre vonatkozó hőmérsékleti előrejelzések egyelőre továbbra is elvetik a havazás minden esélyét. Ahhoz, hogy hó essen a jelenlegi prognózisban szereplő 5-10 fok helyett 0 fok alatti értékekre lenne szükség, na meg csapadékra, de jelentős mennyiségű eső a következő időszakban sem valószínű – írja az Időkép.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink