Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-11-06 06:06:00

Hogyan szeretné megspórolni a kormány a CEU-szerződés aláírását?

Úgy tűnik, hogy a kormány szeretné "megspórolni" a CEU-megállapodást. Egy magas rangú forrás viszont az atv.hu-nak azt mondta: biztos benne, hogy a CEU-n a képzések elérhetőek lesznek jövőre is. A kulcs az Oktatási Hivatal, de akkor, ha a CEU számára a feltételek teljesítésére vonatkozó határidőket megváltoztatják - ennek egyelőre nincs jele -, vagy ha a CEU egyáltalán megfontolná a közös képzéses licencia-szerződéseket.

Csak 2019. január elseje után lépne hatályba a kormány által tervezett, legújabb felsőoktatási törvénymódosításnak az a szakasza, amelyik felhatalmazná az Oktatási Hivatalt (OH), hogy közvetlenül kérjen információkat külföldi egyetemekről. Ha az Országgyűlés elfogadja a javaslatot, az OH New York állam oktatási hivatalához fordulhat majd a CEU ügyében, hogy megtudja, van-e ott az egyetemnek valós képzési tevékenységet folytató amerikai kampusza. Mivel azonban a most hatályos felsőoktatási törvény szerint a "bizonyítási" szakasz december 31-én lejár, ha a feltételek teljesülését az Oktatási Hivatal csak január 1. után kezdi vizsgálni New York állam oktatási hivatalánál, a CEU már kifut a határidőből.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter már két héttel ezelőtt a Kormányinfón azt mondta, amikor megkérdeztük, hogy az OH miért nem vizsgálta eddig a CEU amerikai kampuszával kapcsolatos papírokat, hogy majd 2019. január elseje után vizsgálja.

Úgy tűnik, hogy a kormány szilveszter előtt nem szeretné szentesíteni az államközi megállapodást a "Soros egyetem" működéséről;

forrásaink szerint egyrészt az európai parlamenti választási kampányban nem szeretnének gesztust tenni a már démonizált "bevándorláspárti" Soros Györgynek, másrészt a kormány nem enged a zsarolásnak; Schöpflin György EP-képviselő portálunknak adott interjújából azt derült ki, hogy miután Michael Ignatieff december 1-ben szabott határidőt a kormánynak az aláírásra, az "ultimátum jelleg" miatt addig biztosan nem lesz kormányközi megállapodás, de december 31-ig sem valószínű már.

Tegnap Trócsányi László igazságügyi miniszter arra hivatkozott a parlamentben az azonnali kérdések órájában, amikor a szocialista Kunhalmi Ágnes megkérdezte, hogy miért nem írták még alá a megállapodást New York állammal, hogy még folyamatban van az európai uniós bíróságon és itthon az Alkotmánybíróságon is a CEU-val kapcsolatos jogi eljárás.

Viszont az elmúlt hetekben valamennyi kormánytag azt mondta nyilvánosan, és tegnap egy magas rangú forrásunk is biztosra vette, hogy a CEU-ra jövőre is be fognak tudnak iratkozni hallgatók, azaz az egyetemnek nem kell költöznie.

Arra, hogy az időtényező miatti gordiuszi csomót az Oktatási Hivatal hogyan vágja át, nem kaptunk választ. Korábban egy megbízható információkkal rendelkező kormányközeli forrás azt mondta munkatársunknak, megoldás lehet a határidőkkel való "játék", azaz a feltételek teljesítésére adott határidő meghosszabbítása, ennek viszont egyelőre nincs jele a most benyújtott törvényjavaslatban.

Palkovics László még tavaly, oktatási államtitkárként nyilatkozott arról az atv.hu-nak, hogy a CEU akkor is folytathatná budapesti működését és az amerikai diplomák kiadását, ha esetleg nem sikerülne 2018. december 31-ig teljesítenie a törvénymódosítás feltételeit, az amerikai kampusz létrehozását Amerikában, és a nemzetközi szerződést a magyar kormány és New York állam között.

Akkor Palkovics László azt mondta, hogy ehhez arra lenne szükség, hogy a magyar egyetemnek számító Közép-európai Egyetem végezze a CEU képzéseit Magyarországon - licenciával. 2009-ben néhány képzés már létrejött ilyen módon a két jogi személy között, most a CEU zavartalan működéséhez valamennyi képzésnél ilyen szerződést kellene kötni. Akkor viszont - egyik forrásunk szerint - a CEU kuratóriumában kormánydelegáltak is bekerülnének. Egy másik forrásunk viszont "erősen kérdésesnek" nevezte, hogy a CEU vezetése egyáltalán megfontolna egy ilyen forgatókönyvet.

Ajánlom

További belföldi híreink