Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-11-03 10:02:00

Miniszteri biztos: az űrkutatást olyan fontos területen hasznosítjuk, mint a migráció

Interjút készített a kormányközeli Magyar Idők a frissen kinevezett űrkutatásért felelős miniszteri biztossal. Ferencz Orsolya mindjárt egy nagyon fontos megállapítással magyarázta el, hogy miért van szükség arra, hogy az állam is támogassa az űripart.

Miniszteri biztos: az űrkutatást olyan fontos területen hasznosítjuk, mint a migráció

Szerinte "az űrkutatás vívmányait olyan kulcsfontosságú területen hasznosítjuk, mint a navigáció, a katasztrófavédelem és a migráció, ezért gazdasági és nemzetbiztonsági szempontból is fontos, hogy az állam is támogassa az űripart."

Ferencz Orsolya arról is beszélt, hogy a környező országokhoz képest hazánknak még bőven van behoznivalója az űrkutatás terén.

"Lengyelországban, Csehországban és Romániában is nagyobb önállóságot élvez ez a terület, mint ami nálunk mostanáig tapasztalható volt. A régiós országok közül sokan nemzeti űrügynökségeket is létrehoztak, Románia már 1991-ben. Magyarországon az Antall-kormány alatt közvetlenül Pungor Ernő miniszter felügyelete alá tartozott az űrkutatás, a 2000-es évek közepéig pedig főosztályként működött, azt követően elvesztett minden önállóságot – ismertette a szakember.

atv.hu

További belföldi híreink