Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-10-30 07:14:00

Fémdetektoros keresés a Duna-parton: 2 millió is ütheti a markát a szerencséseknek

Milliárdos nagyságrendben találtak XVIII. századi kincseket az érdi Duna-partnál – erről számolt be a kutatásban résztvevő Ferenczy Múzeumi Centrum igazgatója az ATV Startban.

Fémdetektoros keresés a Duna-parton: 2 millió is ütheti a markát a szerencséseknek

Mint mondta, a leletek a magyar állam tulajdonát képzik, a múzeumok mégis jutalmazhatnak saját hatáskörben, akár kétmilliót is adhatnak annak, aki régi leletre bukkan.

Pár napja újabb kincsek kerültek elő a megapadt Dunából. Ezúttal az érdi Duna-parton bukkantak XVIII. századi leletekre: nagy mennyiségű pénzérmére, fegyverekre és használati tárgyakra. A kincslelet vélhetőleg a XVIII. század közepén, egy elsüllyedt hajóról kerülhetett a Dunába – legalábbis a Ferenczy Múzeumi Centrum régészei szerint. Mint ismert, a Duna vízállása hetek óta rendkívül alacsony. A nyári csapadékszegény időjárás miatt az elmúlt hét évtized legkisebb értékeit mérik. Ennek köszönhetően érdekesebbnél érdekesebb dolgok kerülnek elő a folyóból. A több száz éves kincseken túl pár napja például egy Zsigulira bukkantak Csepelnél.

Az ATV Startban a Ferenczy Múzeumi Centrum igazgatója arról beszélt, hogy a fémkeresős kutatók az alacsony vízállás miatt olyan parti területen is keresni tudnak, ahová normális esetben nem jutnának be. Gulyás Gábor azt mondta: népszerű műfaj ez Magyarországon, sok régész keres ilyen módon kincseket, több-kevesebb eredménnyel.

A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy vannak múzeumok, akik „háborúskodnak” ezekkel a régészekkel, mert azt vélelmezik, hogy a talált kincsek egy részét hazaviszik. A múzeumigazgató azt mondta: igyekeznek jó kapcsolatot ápolni az amatőr régészekkel, képzéseket is tartanak nekik, és a kutatásokba is bevonják őket. Szerinte ennek köszönhető, hogy bejelentették Érdnél, hogy találtak valamit.

Jutalmazás

Visszatérve a történetre, Gulyás elmondta: egy fémdetektoros amatőr régész talált leletet, majd nemcsak nekik, de saját kollégáinak is szólt, így több mint 20 amatőr régész segített abban, hogy időben megtörténhessen a feltárás. Az igazgató hozzátette: minden, ami a földben található, az a magyar államé, tehát be kell jelenteni. A múzeumok ugyanakkor saját hatáskörben dönthetnek a jutalmazásról, ebben az esetben pedig így is fognak eljárni – tette hozzá az igazgató.  Mindezt jogszabályok határozzák meg, és nemrég emelték ennek összegét: kétmillió forint a maximum, ami adható. Korábban a jutalom 100 ezer forint volt, ami kevésbé volt motiváló tényező- ismerte el.

A talált pénzérmékkel kapcsolatban Gulyás azt mondta: voltak közöttük nyugat-európaiak (holland, német, és vatikáni, vagyis XII. Kelemen pápa által vert aranypénzek), de olyanok is, amelyeket a Habsburg uralkodók verettek. Hogy a talált kincsek pontos értéke mennyi, azt nem lehet tudni, de az igazgató szerint milliárdos nagyságrendű összegről lehet beszélni. A hajót is elkezdték kutatni, amely még nincs meg, de eközben írásos emlékeket is vizsgálnak, hogy milyen hajóról lehet szó, és ahogyan fogalmazott: „kezd körvonalazódni”.  Jelenleg a megtalált kincsek egy gödöllői raktárbázisban vannak. Külső restaurátorok bevonásával a helyreállításuk nagyjából egy-másfél évet vesz majd igénybe. Eközben minden bizonnyal a tudományos munka is elkészül és 2020 derekán már egy kiállítás is látható lesz belőlük– árulta el Gulyás Gábor.

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink