Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-10-23 16:07:00

Gyurcsány: „embertelen diktatúra”, a grund szabályai uralkodnak

Legjobb döntés volt a Demokratikus Koalíció megalapítása – mondta el Gyurcsány Ferenc ünnepi beszédében, és bár nekik sem könnyű, de mégis azon vannak, hogy ne hajlítsa meg őket a politika. A DK elnöke arról is beszélt, hogy "megszűnt a parlamentáris demokrácia".

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke is saját beszéddel készült az október 23-ai forradalom évfordulójára. Mint mondta, 17-18 éve van benne a magyar politikában, de közéleti pályafutása legbölcsebb döntése mégis az volt - emelte ki -, hogy hét éve megalapította a Demokratikus Koalíciót. Szerinte a politika lényege, hogy ki kap felhatalmazást, a politika ugyanis a "hatalomról is szól, kár lenne tagadni". Büszke arra is, hogy az a nem könnyű célkitűzés, amellyel megalapította a DK-t, hogy egy tisztességes emberi közösséget hozzon létre, ez előbb-utóbb győzelemre juthat, megszerezheti a túlnyomó többség bizalmát, és hatalomra juthat – vélekedett a párt elnöke.

Őszinte beszéd és szó - ebben hisz Gyurcsány Ferenc. A közéleti létezés végső értelme szerinte, hogy szabaddá tegyék az embert, megteremtve a választás lehetőségét. Ebben az értelemben szabadelvűek, és mint mondta, nincsen "illiberális demokrácia". Ami illiberális, az nem demokrácia - fogalmazott. Mindeközben a párt hetedik születésnapjára nem kíván mást, minthogy ne inogjon meg a hitében, hogy a történelem jó oldalán áll. Gyurcsány arról is beszélt: boldog, amikor ellenállást lát a társadalom egy-egy szegletében. Kiemelte:

igazságra van szükség a megtörtek millióinak, és ezt az igazságot ők fogják elhozni, végső soron pedig Magyarország fog győzni 

A pártelnök arról is beszélt, hogy a demokrácia nem tökéletes, talán a teremtő az. Mint mondta, a politika megpróbálja hajlítani az embert, ők sem "állnak, mint a cövek". Ugyanakkor, ha visszaolvassa a hét évvel ezelőtti szövegeket, akkor rájön: nem hajoltak meg semmilyen elvárásnak. Mindeközben arra figyelmeztet: „ne adja az Úristen, hogy erőszakkal lehessen megbuktatni a rendszert, mert a vér az nem tud hősies lenni. Az ugyanis dráma, és halál" - fogalmazott. Nincsen más tehát szerinte, mint szerveződni.

Gyurcsány szerint azért kell ellenállni a hatalomnak, mert nemcsak az országnak, hanem önmagunknak is adósai maradunk. A meggyőződést ugyanis képviselni kell, nem lehet '56 évfordulóján patetikusan beszélni a mártírokról úgy, hogy közben 2018-ban nem állunk ki az igazunkért - tette hozzá. Saját pártjáról is beszélt, miszerint "végre van frakciója ennek a pártnak". "Egy embertelen diktatúra uralkodik felettünk" - fogalmazott, hozzátette: ez a parlamenti politizálást is ellehetetleníti. Mint mondta, Magyarország felének csak látszólag van képviselete, mert "megszűnt a parlamentáris demokrácia". A DK elnöke szerint most a grund szabályai uralkodnak.

atv.hu

További belföldi híreink