Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-10-19 06:20:00

A birkózó vb szervezői nem kérnek a Polyák özvegye által felajánlott tiszteletdíjból

Nem tartottak igényt a budapesti szervezők a legnagyobb magyar birkózó, Polyák Imre özvegye által felajánlott tiszteletdíjra a szombaton kezdődő vb-n. Pedig a világ második legeredményesebb birkózója, Tokió olimpiai bajnoka épp 60 éve nyerte meg az első budapesti világbajnokságot.

A birkózó vb szervezői nem kérnek a Polyák özvegye által felajánlott tiszteletdíjból

1964-ben élete álma teljesült, amelyért másfél évtizeden át keményen dolgozott. A grúz nemzetiségű szovjet Roman Rurua elleni mérkőzés döntetlen lett és ezzel Polyák Imre olimpiai bajnok. Az arany még ma is ugyanúgy csillog egy pesti társasházban.

Polyák özvegye a Híradónak elmesélte: Abban az időben az újságírók szavaztak az év sportolójáról. És ő volt az első.

"Ennek tiszteletére gondoltam, hogy felajánlok egy birkózó szobrot."

60 éve nyert Polyák Imre Budapesten világbajnokságot – azután lett a legjobb sportoló 1958-ban. A szombaton kezdődő vb épp kapóra jöhetett volna, hogy a magyar szervezők megemlékezzenek a kerek évfordulóról. Ráadásul az esemény szerdai beharangozóján a szövetség elnöke épp a hagyományokkal büszkélkedett.

Három hete a szövetség szakmai igazgatója, Komáromi Tibor optimistának látszott:

„Mondtam neki, hogy Tibi, nem én szeretném átadni, én csak felajánlottam. Én nem szeretnék oda kibicegni. Csak annyi, hogy a Polyák Imre tiszteletére az özvegye egy külön tiszteletdíjat átadott. És azt mondta: jó Magdika! Szerintem nem lesz semmi probléma – mesélte az özvegy.

Aztán a múlt héten jött a váratlan hír, ami leforrázta. „Kitelefonáltak a Birkózószövetségtől, hogy ez nem lehetséges. És nem értettem miért nem lehetséges: miért nem ajánlhatok fel én egy tiszteletdíjat? Hát mindenki ajánl fel tiszteletdíjat, rengetegen vannak! Mondom: ne haragudjon: Polyák Imre csak egy van!”

A Híradó megkereste a szervező bizottság elnökét, Németh Szilárdot, a szövetség főtitkárát és Komáromi Tibort is, miért utasították el a felajánlást, válasz azonban egészen eddig nem érkezett.

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink