Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-10-13 19:05:00

Szívsebész-ügy: a felelősséget a rendőrségnek is ki kell vizsgálni

20 milliós kártérítést kér Székely László elhunyt betegének özvegye és lánya a Kardiológiai Intézettől. Nem perelni, hanem megegyezni szeretnének - mondta a pénteki Egyenes beszédben a család ügyvédje. Arra hivatkozott, hogy az ügyben felkért vizsgálatok is megállapítják, hogy hibázott a kórház. Az általunk megkérdezett egészségügyi szakértő szerint az ügyben a rendőrséghez is kéne fordulni.

 „Azóta a műtétemmel kapcsolatosan semmiféle információ vagy előrelépés nincs”  - mondta az ATV Híradónak pénteken Székely László egyik sürgős operációra váró betege. Hárman vártak hasonló műtétekre - amelyek egyelőre elmaradtak, mivel a szívsebészt időközben felfüggesztették. A várakozók közül egy 55 éves férfi meghalt.

A pénteki Egyenes beszédben jelentette be az elhunyt férfi hozzátartozóinak ügyvédje, hogy kártérítést kérnek a kórháztól - 20 millió forintot. Az ügyvéd szerint az eddigi vizsgálatok - mind a tisztifőorvos, mind Kollár Lajos érsebész vizsgálata is megállapította, hogy hibázott a kórház.

Az ügyvéd hozzátette, hogy a család tudatában volt, hogy "egy lőporos hordó volt az édesapa testében, viszont ragaszkodtak Székely módszeréhez - arra kérték az ügyvédet, hogy fejezze ki nagyrabecsülésüket a felfüggesztett doktor iránt.

"Amíg én az Országos Kardiológiai Intézet szívsebészeti osztályának vezetője voltam, ez a beteg életben volt. Ennek megfelelően, hogy ha tovább tudok tevékenykedni, akkor elképzelhető, hogy valamilyen más megoldást teszek. A más megoldás pedig konkrétan az lett volna, hogy az akkor már Magyarországon rendelkezésemre álló hasonló érprotézist fölhasználhattuk volna az ő esetében” – jelentette ki Székely László, aki hangsúlyozta, elküldésekor nem kértek tőle instrukciókat a betegeihez.

A Kardiológiai Intézet főigazgatója, akivel egy mai egészségvédelmi rendezvényen sikerült pár szót váltanunk, továbbra sem mond semmit, amíg folynak a vizsgálatok.

Az egészségügyi szakértő azt mondja, a konkrét ügyben a felelősséget a rendőrségnek kell kivizsgálnia. Kunetz Zsombor szerint az eset több rendszerhibára is felhívja a figyelmet:
egyrészt, hogy a kórházakban az évek során kiskirályságok alakultak ki. Másrészt pedig arra, hogy problémás a különálló kórházak struktúrája - és adott esetben a város másik feléből kell ad-hoc orvosokat áthívni.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink