Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-10-14 06:20:00

Óránként 1200: döbbenetes pénzek mennek el a kórházi parkolásra

Amikor behajtunk egy kórház kapuján és vagy a magunk, vagy valamelyik szerettünk egészségéért aggódunk, biztos, hogy mindenre jobban figyelünk annál, mint hogy mennyi lesz majd a parkolási díj. Pedig nem ártana odafigyelni, mert a kórházak, vagy a kórházi parkolókat üzemeltető magáncégek kicsit sem szemérmesek, ha a betegek lehúzásáról van szó. Szegeden például 1200 forintot kérnek el egy óráért, de erről majd később.

A Heti Napló riportjában megszólal Kuslits Szonja. Az akkor még létező Magyar Nemzet egészségügyi szakírója dolgozta fel a témát először. Sokan ekkor szembesültek azzal, hogy például Debrecenben a betegeknek csak egyik lehetőségként kínálják fel azt, hogy parkoljanak az udvarukon. De nemcsak itt vannak horror árak. Győrben, Szegeden, Kaposváron sem jobb a helyzet.

A Heti Napló megkereste a szegedi klinikát, írt a győri kórháznak, a debreceninek, és a kaposvárinak. Válaszok nemigen születtek, bár a debreceni kórház közleménnyel reagált. Azt, hogy milyen üzlet a betegek parkoltatása. jól mutatja ez a mondatrész: „a Klinikán az üzemeltető magáncég évente 100 milliós osztalékot fizetett”. Vagyis a debreceni klinika parkolóját üzemeltető cég egészen biztosan 100 milliósnál nagyobb hasznot ért el évente. 100 millió forint, amit a betegek dobtak össze a vállalkozásnak. Ma már a kórház üzemelteti a parkolót, de ahogy tudjuk, nem csökkentették a díjakat.

Nyíregyházán a kórház bejáratánál tábla hirdeti, hogy az első harminc perc ingyenes, három óra parkolás viszont már 2 400 forintba kerül, ha pedig valakinek 5 órát kell maradnia, akkor 6 000 forintért engedik ki. A kórház amúgy nem is titkolja, hogy azért adja ilyen horror áron a parkolást, hogy a betegek ne az udvaron, hanem az utcán hagyják a kocsijaikat.

Szeged. Az egész országban itt az egyik legdrágább a kórházi parkolás. Az első fél óra ingyenes, utána viszont megkezdett félóránként 600 forint. Vagyis 61 perc már 1200 forint. Bent a kórház területén egyébként szinte minden hely foglalt, ami arra utal, hogy hiába drága a parkolójegy, az emberek mégis megveszik.

Mivel Szeged egyetemi város, nem meglepő, hogy rengeteg fiatallal találkoztunk. Egy fiú Szaúd-Arábiából jött, és azt mondta, hogy náluk teljesen ingyenes a kórházakban a parkolás. A kérdésre pedig, hogy mit szól az itteni 1200 forinthoz, csak röviden válaszolt: „It’s crazy” ("Őrület").

atv.hu

További belföldi híreink