Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-10-11 12:10:00

Az országos tisztifőorvos sajnálja, hogy Székely László neve bekerült a közleményükbe

Kovács Attila szerint a kórház felelőssége megállapítható.

Október 5-ével indított eljárást a Nemzeti Népegészségügyi Központ a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben, miután egy súlyos szívbeteg férfi életét vesztette.
 
Kovács Attila országos tisztifőorvos az ATV Egyenes beszédben elmondta, a vizsgálat akkor fog lezárulni, amikor teljes körben rendelkezésükre állnak majd a szükséges dokumentációk, valamint a felkért szakfelügyelő főorvosok véleményei és így lehet tisztázni a tényállást.

Kovács Attila

 

Arra a kérdésre, hogy miként lehet, hogy a vizsgálat lezárta előtt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter már idézett a vizsgálat eredményéből és Székely László kirúgott főorvos felelősségét említették, Kovács azt mondta, az a bekért dokumentációból egyértelműen és hamar megállapítható volt, hogy a GOKI-nak milyen szerepe volt az ügyben.
 
Elmagyarázta, hogy egy ilyen vizsgálat során előre bekérik a teljeskörű betegdokumentációt, a vezetők ezzel kapcsolatos nyilatkozatait, az eljárásrendet, hogy lássák, milyen az adott kórházon belül a szabályozás és így kezdik el a vizsgálatot. Mint mondta, a konkrét esetben egyből kiderült, hogy „a GOKI-ban nem a protokolloknak, szakmai szabályoknak megfelelően történt a beteg ellátása”.
 
Kovács Attila közölte, hogy a vizsgálat során sosem személyeket vizsgálnak, hanem az intézményekkel állnak kapcsolatban. Ezért nemmel válaszolt arra a kérdésre is, hogy nem lenne-e normális az, hogy megkérdezzék az orvost, aki konkrétan a beteggel foglalkozott. „Mi a bekért dokumentumokból, a belső eljárásokból és az általunk felkért szakfelügyelők véleményéből dolgozunk”- szögezte le az országos tisztifőorvos, aki szerint épp ezért belső feszültségeket, problémákat sem vehetnek figyelembe, ami jelen esetben fennállhatott a kirúgott főorvos és az intézményvezető között.
 
A tisztifőorvos Székely László nyilatkozatára reagálva beszélt arról is, hogy Magyarországon az értágulat problémaköréhez nem csak egy ember ért, hanem intézmények vannak erre, és megvan a szükséges szaktudás például a Semmelweis Egyetem Városmajori Klinikáján, vagy éppen a Magyar Honvédség Egészségügyi Központjában is.
 
Krug Emília felvetette, hogy a fentiek tekintetében hogy lehet, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ keddi közleményében mégis kitérnek Székely Lászlóra, amivel kapcsolatban Kovács Attila azt mondta, hogy tévesen említhették meg, mert a közlemény szerinte arról szól, hogy egyetlen dokumentum volt csak fellelhető a GOKI-ban a betegről, amely a felnőtt ambulancián keletkezett. Ebben az őt kezelő szakorvosnak az a véleménye, hogy érsebészeti konzíliumot kellene kérni.

Kovács Attila úgy folytatta, az, hogy innentől kezdve mi történt a beteggel, csak indirekt módon követhető, mivel később az intézmény kapott egy emailt egy érprotézist gyártó cégtől, hogy az legyártotta a beteg számára a megfelelő implantátumot. Az országos tisztifőorvos azt mondta, az ambulancián a beteget kezelő orvos javaslata alapján konzíliumnak kellett volna következnie, amire azonban semmilyen jel nem utal. Ezt követően egy teamnek kellett volna megállapítania, hogy a beteg milyen állapotban van, szükség van-e sürgős műtétre, vagy az elhalasztható. Ha szükséges a műtét, akkor a betegnek fel kellett volna kerülnie egy várólistára, de azon sem jelent meg a később elhunyt férfi neve.
 
Azt ugyanakkor nagyon sajnálta Kovács, hogy Székely László neve bekerült a közleménybe, mint mondta „ilyen nevekkel nem is szoktunk élni”, csak az intézményt vizsgálják. Azt ugyanakkor kijelentette, hogy megállapítható a kórház felelőssége, mivel „nem a szabályoknak, szakmai és jogi protokolloknak megfelelően történt az ellátás”. Hozzátette: hogy a kórház alkalmazottai közül ki hibázott, teljesen más kérdés, azt a kórháznak kell majd eldöntenie.
 
Arról is beszámolt, hogy Kásler Miklós az üggyel kapcsolatban egy riportot kapott tőle, amiben nagyjából ugyanazok szerepelnek, mint amiket a műsorban elmondott, mert ebben a fázisban még csak ennyit lehet leírni az ügyről.
 
atv.hu

További belföldi híreink