Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-10-10 16:52:00

Most nincs szándék Kásler Miklós elmozdítására

Orbán Viktor versenyképességi akciótervről szóló tegnapi bejelentése után több fideszes politikus is felhívta munkatársunk figyelmét, hogy a Matolcsy György által irányított MNB 180 pontos versenyképességi javaslatában az egészségügy kapcsán azt írják: szükséges lenne a közvetlen háztartási kiadások egy részét átirányítani intézményesített magánbiztosítási, pénztári formába és adókedvezményt kellene biztosítani magán egészségbiztosítások számára. Kérdés, hogy a kormány megfogadja-e a jegybankos javaslatot, de az is, hogy Kásler Miklós dolga lesz-e mindehhez a peremfeltételeket megteremteni.

Most nincs szándék Kásler Miklós elmozdítására

Az MNB javaslatot azok, akikkel munkatársunk beszélt a kormányoldalon, úgy értelmezték, hogy annak alapján valamikor létrejöhetne egy második szintű egészségbiztosítás a közfinanszírozott ellátórendszer továbbfejlesztésével. Kérdés, hogy ebben a kormányzati ciklusban lesznek-e még olyan törvénymódosítások, melyek vektorai ebbe az irányba mutatnak az egészségügyi finanszírozás bonyolult folyamatában. De szinte minden forrásunk hangsúlyozta: csak olyan konstrukcióban szabad gondolkozni, amelyikben senki nem járhat rosszabbul, az sem, aki egy kiegészítő biztosítást nem engedhet meg magának. Ha esetleg kormányzati szinten is megjelenne valamikor a kiegészítő finanszírozás kérdése, abban az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) is szerepet kapna - mondta egy, a finanszírozási folyamatokra rálátó forrásunk.

Azonban ezzel ellentétes irányúak a júliusban már elfogadott 2019-es adótörvények, mert ezek megszüntetik a cégeknek a munkavállalók után kötött egészségbiztosítások adóelőnyét a bérkifizetéssel szemben. Elemzők szerint ezt a lépést a magánegészségügyi szolgáltatók is megérezhetik.

Az MNB a 180 pontos javaslatcsomagját a versenyképesség javítására július 10-én tette közzé, a 2019-es adótörvényeket pedig tíz nappal később, július 20-án szavazta meg az Országgyűlés.

Ami Kásler Miklóst, az EMMI-t vezető minisztert illeti, vele kapcsolatban több, a kormány "külső köreihez" tartozó forrás is azon a véleményen volt, hogy most nincs szándék a menesztésére, bár már Nagy Anikó egészségügyi államtitkár lemondása előtt azt lehetett hallani, hogy "mozog a széke", és nagy az ellenállás vele szemben a fideszes képviselők között is. De vannak, akik az erényei közt említik, hogy rendszerben gondolkodik és határozott protokollok kialakítására törekszik. A Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben felfüggesztett szívsebész, Székely László egyik volt betegének a halála a konfliktushelyzetet fokozta - konstatálták forrásaink, akik szerint, ha más hasonló eset történne, az után nem biztos, hogy a székében maradhatna. A sajtóhírek szerint - a kormánypárti Magyar Idők és a Népszava is azt írta -, a miniszter már kiválasztotta leendő államtitkárát, Horváth Ildikóval, az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet stratégiai igazgatójával, a Magyar Tüdőgyógyász Társaság elnökével szeretne együtt dolgozni a jövőben.

Ajánlom

További belföldi híreink