Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-10-10 21:03:00

Amerikai nagykövet: heteken belül lesz egy fontos találkozó

A CEU-n tartott előadást David Cornstein, az Egyesült Államok budapesti nagykövete. A diplomata már többször is határozottan kiállt az intézmény mellett, amelyről még a mai napig nem dőlt el, hogy maradhat-e Budapesten, vagy Bécsbe kell költöznie.

 

 

Helyszíni tudósítónk arról számolt be, hogy már az előadás elején szóba került a CEU aktuálpolitikai helyzete. Michael Ignatieff az amerikai nagykövetet barátjaként köszöntötte a CEU-n, és azt mondta, Cornstein az egyetem utolsó esélye. Az amerikai nagykövet elmondása szerint Amerikának és neki is nagyon fontos a CEU, többek között ezért is jött Magyarországra. Hozzátette, hogy Amerikában is sokszor megkapja azt a kérdést, hogy milyen a CEU helyzete Magyarországon.

Cornstein arról is beszélt, hogy heteken belül lesz egy fontos találkozó, ahol az egyetem és a kormány is képviselteti magát. Kérdésre az amerikai nagykövet azt is elmondta, hogy nem Orbán Viktor vesz részt a találkozón, de a Miniszterelnökség magas szinten képviselteti magát.

Hozzátette, hogy

szerinte eddig úgy volt jó a viszony az amerikai és a magyar kormány között, hogy előbbi semmit nem kért cserébe utóbbitól, a jó viszony fenntartása érdekében azonban lehet, hogy kérnek majd valamit. 

Ez pedig lehet, hogy a CEU ügyének megoldása lesz majd.

A sajtószabadsággal kapcsolatban az amerikai nagykövet arról beszélt, hogy jó lenne, ha lenne 3-3 független televízió és újság.

„Ideje lenne aláírni a megállapodást”

"A CEU jelenleg nyitva van, holnap is nyitva lesz, és azt remélem, és szeretném, hogy ez így maradjon hosszú évekig. És úgy érzem, hogy ez így is lesz” - egy hónapja mondta ezt híradónknak David Cornstein, a CEU ügye azóta is lóg a levegőben. Olyannyira, hogy az intézmény rektora pénteken körlevelet küldött az oktatóknak és a diákoknak, hogy megkezdődtek az egyeztetések a bécsi kampusszal, ott folytatják az oktatást, ha nem oldódik meg a magyarországi helyzet.

Az amerikai nagykövet júniusban érkezett Budapestre, hivatalba lépésének harmadik napján pedig meg is látogatta az egyetemet. Nyilatkozataiban már kezdetekkor is határozottan kiállt az intézmény mellett. A Szombat című lapnak úgy fogalmazott, hogy Magyarország érdeke, hogy maradjon a CEU, és szerinte "ideje lenne aláírni a megállapodást és tovább lépni."

A magyar kormány tavaly áprilisban módosította a felsőoktatási törvényt. „Ma Magyarországon a felsőoktatási törvény úgy rendelkezik, hogy egy külföldi bázisú egyetem akkor adhatja ki egy másik ország diplomáját, ha abban az országban oktatási tevékenységet folytat. Magyarul ott is van egyeteme” – mondta korábban Szijjártó Péter, külügyminiszter.

A CEU rektorhelyettese szerint minden pontban megfelelnek az új törvénynek, több programot is indítottak New Yorkban, a Bard College-ban. Ezt pedig ellenőrizte egy magyar delegáció is: Palkovics László, Altusz Kristóf és Kumin Ferenc konzul is meglátogatta az amerikai campust.

Egy megállapodás hiányzik a magyar kormány és New York állam között, amit mind a két félnek alá kell írnia. Ha ez december 31-ig nem történik meg, akkor a CEU működési engedélye lejár, és nem oktathatnak tovább Budapesten.

atv.hu

További belföldi híreink