Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-10-08 11:14:00

Komáromi: Pécsen is felállt a sürgősségi osztály vezetője

Újabb sürgősségi osztály vezetője állt fel, mert sem a minisztériumtól, sem az egyetemtől nem kapta meg a kellő támogatást – árulta el Komáromi Zoltán az ATV Start című műsorában. A háziorvos azt is hozzátette a műsorban – az elmúlt hetek egészségügyben kirobbant botrányaira hivatkozva –, hogy fejetlenség van a háttérben, és úgy tűnik, mintha a minisztériumot nem is vezetnék.

 

Az egészségügy területén az utóbbi időben felpörögtek az események – igaz, nem éppen pozitív irányban. Elhalálozott szívbetegről szóltak a hírek, ami nagy felháborodást keltett, miközben az EMMI-n belül is feszültségek keletkeztek, méghozzá az államtitkár, Nagy Anikó és a miniszter, Kásler Miklós között. A helyzet azzal „oldódott meg”, hogy Nagy lemondott.

Hogy van-e összefüggés Székely László, szívsebész osztályvezető főorvos nagy port kavart elbocsátása és a hírekben megjelent beteg halála között, arra Komáromi Zoltán azt felelte: „szörnyű”, ami történt. Vagyis hogy valakit egy márciusi – jól dokumentálható – függelemsértés miatt szeptemberben azonnali hatállyal állítanak fel, ráadásul az ügybe az államtitkár és a miniszter avatkozik be – tette hozzá a háziorvos.

Komáromi azt is hozzátette, hogy a beteg megmenthető lett volna. Ráadásul az a tény, hogy egy munkahelyi konfliktusba államtitkári és miniszteri szinten avatkoztak be, szerinte azt mutatja, hogy „a minisztériumot” nem vezetik.

„Ez egy következmények nélküli ország, és egyre inkább az lesz” – vélekedett a háziorvos. Majd elmesélte, ismeri régóta az EMMI miniszterét, és a szkepticizmusa ellenére mégis előítéletek nélkül várta az új tárcavezető intézkedéseit, de azok nem voltak bizalomgerjesztőek, hiszen mindenkit kirúgott a tárcáról és a háttérintézményekből, akik valamennyire is tudták, hogy mit kellene csinálni. Helyettük ismeretlen emberekkel töltik fel a stratégiai pozíciókat. Majd hozzátette: egy évben három olyan rendezvényen is részt vesz, ahol a hagyományokból fakadóan a miniszter és az államtitkár is részt szokott venni, „ínségesebb időkben” is a helyettes államtitkár. A hétvégén a háziorvosok új szerveződésének országos konferenciája volt, ahol bár a helyettes államtitkár megígérte részvételét, mégsem volt jelen. Mint ahogyan a Járóbeteg-ellátás Országos Konferenciáján egy főosztály-vezető képviselte a minisztériumot, majd költői kérdést tett fel: „Félnek eljönni a szakmához?”.

Komáromi Zoltán kiemelte:

a Honvédkórház körüli botrányok után Pécsen, az egyetemi sürgősségi osztály vezetője is felállt, mert „ellehetetlenítették a működését”. 

Ugyan ott nem volt még országos botrány, és meghalt páciens, de a doktornőnek „elege lett” abból, hogy semmiféle támogatást nem kap, se a minisztériumtól, se az egyetemtől arra, hogy normálisan működő sürgősségi osztály lehessen egy egyetemi városban.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink