Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-09-27 21:40:00

Honvédkórház: nyílt levelet írtak az orvosok

Két minisztertől és a főpolgármestertől kérik, ne felejtsék el, hogy az orvos is ember.

Honvédkórház: nyílt levelet írtak az orvosok

A Budapesti Orvosi Kamara nyílt levelet írt a honvédelmi miniszternek, az egészségügyért felelős miniszternek, illetve a főpolgármesternek a Honvédkórház sürgősségi osztályán uralkodó állapotok miatt.

A szervezet felhívja a felelősöket, nagyon sürgősen tegyék biztonságossá az egészségügyi szolgáltató működését. A jelenlegi megoldások sem a személyi, sem a tárgyi feltételeket nem biztosítják ahhoz, hogy az orvosok szakképesítésüknek megfelelő munkakörben, megfelelő személyi és tárgyi feltételek mellett végezzék felelősségteljes munkájukat. Ez a betegek ellátását is veszélyezteti.

A budapesti orvosok szakmai érdekképviselete szerint nem lehet az egészségügyi szolgáltató és az ott dolgozó orvosoké a felelősség. Az nem megoldás, hogy szükséges szakképzettséggel, tapasztalattal nem rendelkező orvosokat – más osztályok működésének rovására – átirányítsanak a sürgősségire.

Az ellátást zavaró körülmények megszüntetése az egészségügy felső vezetőinek mielőbbi intézkedését igényli, különösen az alábbi kérdésekben:

"a betegút szervezetlenségének megszüntetése, ami miatt sürgősségi ellátásra jelentkeznek olyan betegek, akiknek ellátása más betegutat igényel, az aggódó hozzátartozók tájékoztatásának megszervezése, az egészségügyi dokumentáció vezetésének megszervezése, korszerű adatrögzítési feltételek biztosításával, megfelelő számú szakdolgozó és más kisegítő személyzet biztosítása, az ellátandó betegszám meghatározása a rendelkezésre álló személyi és tárgyi feltételekhez igazítottan".


A kamara emlékeztet rá, hogy  a beteggel közvetlenül találkozó orvosnak kell viselnie az etikai és büntető felelősséget az ellátás biztonságáért, megfelelőségéért. Ő van kitéve a nyilvános megaláztatásoknak (Facebook) is. Ezért gyors intézkedést várnak az illetékesek részéről.

Kérik, ne felejtsék el, az orvos is ember, hivatástudata magasabb szintű az átlagnál, de mivel emberi életekről kell döntenie, megérdemli a megfelelő védelmet.

atv.hu/24.hu

Ajánlom

További belföldi híreink