Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-09-25 09:16:00

Brutálisan kettészakadt az ország

Átlagkeresetet, munkanélküliséget, de még a vállalkozások arányát is vizsgálta 2018 első félévében a KSH, itt vannak az adatok. Egészen elképesztő különbségek vannak az ország régiói között.

Brutálisan kettészakadt az ország
(Képünk illusztráció)

Szabolcs-Szatmár-Bereg, Nógrád, Somogy és Baranya megyében a legnagyobb a munkanélküliség aránya - derül ki a KSH fővárost és megyéket vizsgáló, idei év első féléves adataiból. A legrosszabb helyzet Szabolcsban van, itt az arány 8,7 százalék, Nógrádban és Baranyában pedig 7,3.

A havi nettó átlagkereset is Szabolcsban a legalacsonyabb, a 150 ezer forintot sem éri el. Ebben a mutatóban a megyék közül Békés van a képzeletbeli dobogó második fokán, ott 158 ezer forint az átlagkereset. Nem éri el a 170 ezret azonban több megyében sem, ezek közé tartozik még Nógrád megye, Zala megye és Borsod-Abaúj-Zemplén megye is.

A fizetéseket tekintve messze legjobb a helyzet a fővárosban, Budapesten az átlagkereset 272 ezer forint felett van. Győr-Moson-Sopron megye a következő 224 ezer forinttal, de 200 ezer felett keresnek átlagban a Komárom-Esztergom és a Fejér megyében élők is.

A legtöbb vállalkozás is Budapesten jut 1000 lakosra nézve, ez a szám itt 230, igaz, ebben Szabolcs megye sincs annyira lemaradva az 1000 lakosra jutó 207 darab vállalkozással. Zala, Bács-Kiskun és Békés megyékben is közel 200 vállalkozás jut ennyi emberre.

A részletes adatok itt találhatóak.

atv.hu

További belföldi híreink