Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-09-24 16:15:00

Október 8-ra várják Erdogant Budapestre

Az előzetes tervek szerint október 8-9-én Budapestre látogat Recep Tayyip Erdogan - mondták kormányzati források az atv.hu-nak. A török államfő minden bizonnyal ott lesz a felújított Gül Baba-türbe átadó ünnepségén, de a már egyeztetett program szerint találkozik Orbán Viktor miniszterelnökkel és Áder János államfővel is.

Október 8-ra várják Erdogant Budapestre

Az előzetesen egyeztetett tervek szerint október 8-9-re várják Budapestre  Recep Tayyip Erdogant - mondták el az atv.hu-nak.

A török-magyar kormányülésen döntöttek arról, hogy Gül Baba türbéjét felújítják, a feladatot Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesre és török miniszter kollégájára szignálták. A felújítás már korábban befejeződött, a hírek szerint az összes részletet (a feliratokat is) egyeztették már a török féllel. A legnyugatibb muszlim szent sírhelyét "a történelmi hűségnek" megfelelően újították fel, és a környezetét is rehabilitálták. Török muszlim vezetők jelezték, szeretnék, ha mecsetként is funkcionálna a sírhely, a magyar kormány részéről viszont ragaszkodtak a síremlék eredeti, történelmi funkciójához. A Gül Baba-türbének komoly idegenforgalmi jelentősége is van - mondta munkatársunknak egy magas rangú kormányzati politikus. Havasi Bertalan sajtófőnök még 2017 májusában jelezte, hogy az átadási ünnepségen várhatóan a török elnök is részt vesz majd.

Erdogan budapesti látogatásán szóba kerülhet, hogy a Szigetvárhoz közeli Szulimán település határában feltártak egy dzsámit, ami nagy valószínűséggel I. Szulejmán (az Oszmán Birodalom szultánja, 1566-ban Szigetváron halt meg) belső szerveit rejti.

Orbán Viktor júliusban ott volt Ankarában, a török elnök beiktatási ceremóniáján, miután Erdogant június 24-én 52 százalékkel ismét megválasztották államfőnek.

A török elnök egyébként sajtóhírek szerint a napokban, szeptember 29-én Németországba utazik, átadja Európa eddigi legnagyobb mecsetjét Kölnben. (A mecset 1100 ember befogadására alkalmas, az építtető a legnagyobb németországi iszlám közösség, a DITIB. A mecsetet már használatba vette a helyi iszlám közösség.)

Erdogan németországi látogatása során találkozik Frank-Walter Steinmeier államfővel és Angela Merkel kancellárral is.

Ajánlom

További belföldi híreink