Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-09-13 12:32:00

Brüsszeli küldetésre kérnék Balog Zoltánt?

Elképzelhető, hogy a jövőben Balog Zoltánnak "brüsszeli küldetése" is lenne: a Fidesz sokrétű szövetségesi körének az erősítése a pártcsaládban, az Európai Néppártban, a brüsszeli döntéshozók politikai hátországának a megközelítése - mondták az atv.hu-nak, miután az Emmi volt minisztere tegnap Velencén késő este bejelentette: visszaadja képviselői mandátumát.

Brüsszeli küldetésre kérnék Balog Zoltánt?
Fotó: Facebook

Balog Zoltán tegnap késő este a velencei frakcióülésen jelentette be, hogy lemond a parlamenti mandátumáról, mert az egyháza, a Magyarországi Református Egyház és a gyülekezete visszahívja szolgálatba, és az egyház törvényei szerint ez összeférhetetlen a képviselőséggel. De nem hagyja el a közéletet, marad a Polgári Magyarországért Alapítvány élén és minisztereknöki romaügyi biztosként is dolgozik.

Munkatársunknak Balog Zoltán lemondása kapcsán fideszes források azt mondták: olyan lehetséges forgatókönyvről hallottak korábban, ami "brüsszeli küldetésről" szól.


E szerint a politikai network-építés, a Fidesz sokrétű szövetségesi körének az erősítése lenne kívánatos a pártcsaládban, az Európai Néppártban, a brüsszeli döntéshozók politikai hátországának a megközelítése.

És személyes kommunikációs offenzíva, annak világossá tételére Brüsszelben, mit jelent Orbán Viktor kormányának a kereszténydemokrata definíciója, milyen keresztény vonatkozásai vannak például a magyar kormány migrációellenes harcának, mi az értelme a miniszterelnök Európa-víziójának.

Forrásaink hangsúlyozták, hogy amikor erről szó volt, "egy politikai szerepről volt szó", ami a miniszterelnökhöz és a Fideszhez kötődik, és ami különbözik a brüsszeli magyar állandó képviselet intézményesített diplomáciai feladat és hatáskörétől. Balog Zoltán missziója egy brüsszeli politikai erőtér felépítése lenne, ami feltételezi a bizalmi viszonyt a miniszterelnökkel - mondták forrásaink, de hangsúlyozták: a Sargentini-féle "atomcsapás" előtt hallottak erről.

Viszont volt, aki úgy fogalmazott: ha logikusan végiggondolják a kialakult helyzetet, akkor azt tudják mondani, ami Strasbourgban történt tegnap, a Sargentini-jelentés kétharmados megszavazása nem "lecsavarja" az erősebb brüsszeli jelenlétről a gondolkodást, hanem inkább felerősíti, offenzívára van szükség.

Balog Zoltánt nem tudtuk elérni.

Itthon, amióta Balog Zoltán nem miniszter, a kormány és a Fidesz mögötti polgári világ szellemi holdudvarának az összefogására koncentrál, a jobboldali értelmiségi fórumainak, elsősorban a kötcsei piknikek fő szervezője. De mint a Magyar Pilgári Együttműködés Egyesület elnöke, Orbán Viktor évértékelő beszédeinek a házigazdája is a Várkert Bazárban.

További belföldi híreink