Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-09-12 09:11:00

MTA: Palkovics Lászlóval "elakadtak" a tárgyalások, a minisztérium cáfol

Nem válaszolt Palkovics László szeptember 10-ig az Akadémia elnökének Kutatóhálózati Tudományos Tanács felállítására tett javaslatára. A miniszter a találkozójukon pedig olyan írásos munkaanyagot adott át Lovász Lászlónak, amit az MTA elnöksége elfogadhatatlannak tart, mert abban akár teljes kutatóintézetek az MTA-tól egyetemi fenntartásba kerülnének.

A Magyar Tudományos Akadémia a honlapján tette közzé a közleményt, amiből kiderül: a 2019-es költségvetésről szóló törvény július 20-ai parlamenti végszavazása után folytatódtak az egyeztetések az akadémia és a Palkovics László vezette Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) között. Ezek viszont "elakadtak", mert Palkovics László szeptember 10-ig nem válaszolt az Akadémia elnökének Kutatóhálózati Tudományos Tanács felállítására tett javaslatára.

Augusztus közepén számolt be az atv.hu arról, hogy az MTA visszakaphatja a 28 milliárd fölött a rendelkezési jogot - ami miatt a konfliktus kialakult -  ha kész egy olyan kompromisszumos megoldásra, hogy az Akadémia új "menedzsmentjébe" paritásos alapon kormánydelegáltak is beülnének az akadémikusok mellé, s e testület döntene a kutatásfinanszírozási milliárdokról is. Emellett az Akadémiának az "aktuálpolitizálástól" is vissza kellene térnie a „bölcs semlegességhez” - mondták akkor kormányzati forrásaink.

Az MTA akkor néhány nap múlva közleményben tudatta: Palkovics László minisztériumával "a tárgyalások olyan irányban haladnak, hogy az MTA kutatóhálózatát egy a kormányzattal közösen felállított tudós testület irányítaná". Azaz, az akadémikusok számára elfigadhatóvá vált egy a német Max Planck modellhez hadonló működés, ami Palkovics miniszter álma volt eredetileg.

Annak, hogy most mégis megszakadtak a tárgyalások az innovációs miniszterrel, az az oka, hogy az MTA elnökségének a közleménye szerint Palkovics László olyan munkaanyagot adott át Lovász Lászlónak a személyes találkozójukon, ami “az MTA kutatóintézet-hálózatának megcsonkítását, vagy akár egyoldalú intézkedésekkel történő szervezeti átalakítását” célozza. „Az eddigiekhez képest teljesen új szempontokat is tartalmazó munkaanyagból” többek között kiderül, hogy az MTA kutatóintézet-hálózatából egyes kutatócsoportok vagy teljes intézetek egyetemi fenntartásba kerülnének. Más kutatóintézetek egy másik kutatóhálózathoz kerülnének, illetve megszűnnének. Az MTA fenntartásában maradó intézetek „konszolidáción és profiltisztításon” mennének át. Mindez idén decemberig lezajlana Palkovics László elképzelései szerint. Lovász László, az MTA elnöke a vezetői kollégium keddi ülésén elmondta, hogy az intézethálózat integritásának megsértése nem elfogadható számára. Az MTA-közleményből viszont kiderül, a kormánnyal tárgyalnak az akadémikusok. Az elnökség keddi ülésén döntött arról is, hogy rendkívüli közgyűlés összehívására még ebben az évben szükség lesz.

Frissítés: cikkünk megjelenését követően közleményt adott ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium, mely szerint értetlenül állnak az MTA nyilatkozata előtt. Mint írják, „a Lovász László által hivatkozott anyag a már korábban megállapodott és ma kezdődő tárgyalások munkaanyaga, amelyet mindkét bizottság tagjai is megkaptak”.

Hozzáteszik: „szomorú és sajnálatos, hogy az Akadémia különböző nyilatkozatokkal próbál nyomást gyakorolni a kormányra ahelyett, hogy a hivatkozott dokumentumot tárgyalási alapként kezelnék, érdemi észrevételekkel és javaslatokkal kommentálnák”- A tárca szerint az anyag a hazai K+F+I rendszer finanszírozási és strukturális kérdéseivel foglalkozik, javaslatokat tartalmaz az akadémiai és állami kutatóintézeti struktúra átalakítására és optimalizálására, az egyetemekkel való együttműködés hatékonyabbá tételére. Hozzáteszik: „javaslati elemeit illetően teljes mértékben megfelel az MTA elnökség hivatkozott közleményében megfogalmazott elvárásoknak és megoldásoknak”.

atv.hu/MTI

Jakupcsek plusz minden hétköznap 20:30-tól az ATV-n:

További belföldi híreink