Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-09-12 13:12:00

Simán megszavazta az EP a Sargentini-jelentést

Megszavazta a magyar jogállamisági helyzetről szóló különjelentést szerdán az Európai Parlament (EP), a plenáris ülésen 448 igen szavazattal, 197 ellenében, 48 tartózkodás mellett fogadták el a képviselők a dokumentumot.

Megszavazta az EP a magyar jogállamisági helyzetről szóló különjelentést.

Az EP kedden vitázott, ma pedig szavazott a Magyarország jogállamiságáról készült jelentésről. A jelentés szerint Magyarországon fennáll a veszélye az uniós értékek súlyos és rendszerszintű sérülésének, s ez indokolja az alapszerződés hetes cikke szerinti, gyakran atomfegyverként is emlegetett eljárás megindítását.

A szavazás eredménye:

- igen: 448
- nem: 197
- tartózkodás: 48


A szövegben számos aggályosnak ítélt kérdést felsorolnak az alkotmányossággal, a választási rendszerrel, az igazságszolgáltatás függetlenségével, a korrupcióval, ahogyan a véleménynyilvánítás, a tudományos élet, az egyesülés és a vallás szabadságának, valamint a kisebbségek, például a romák és a zsidók, vagy a menedékkérők jogainak területével, az egyenlő bánásmóddal összefüggésben is.

A dokumentum elfogadáshoz a leadott voksok több mint kétharmadára, illetve az összes képviselő abszolút többségének támogatására (vagyis legalább 376 szavazatra) volt szükség. A tartózkodás nem fog leadott szavazatnak számítani. Korábban a DK és a Párbeszéd, majd az MSZP is közölte, hogy elfogadja a jelentést. Az ATV Híradó kérdésére a Jobbik megerősítette, hogy képviselőjük, Balczó Zoltán tartózkodni fog, az LMP pedig kedden jelentette be, hogy nem szavazzák meg a Sargentini-jelentést.

A hetes cikk olyan többlépcsős eljárást tesz lehetővé, amely az uniós alapértékek súlyos és rendszerszintű megsértése esetén – végső soron akár az érintett állam szavazati jogának a felfüggesztésével vagy más komoly szankcióval is járhat, de ehhez az összes többi EU-tag egyöntetű támogatására van szükség.

A vita

A jelentésről tegnap volt vita. Orbán Viktor azt mondta: Magyarország nem enged a zsarolásnak. A magyar miniszterelnök azzal vádolta az uniót, hogy egy népet ki akarnak rekeszteni az európai döntésekből. Sargentini viszont arról beszélt, itt az ideje annak, hogy ne lehessen következmények nélkül megsérteni az uniós alapértékeket.

A holland zöldpárti politikus megismételte a magyar demokráciával kapcsolatos bírálatait, így egyebek mellett a választási rendszer, az igazságszolgáltatás függetlensége, a korrupció, valamint a vallás- és véleménynyilvánítás szabadsága, illetve a migránsok alapvető jogaival kapcsolatos aggodalmakat.

Manfred Weber, a Néppárt európai parlamenti frakcióvezetője válaszában a CEU és a civilek vegzálásának ügyére fókuszált, de reagált a magyar kormány migránsellenes politikájára is. „Hogyha általánosságban kijelentjük, hogy félni kell a muzulmánoktól, hogyha általánosságban támadunk egy vallást, akkor a dzsihadisták útjára lépünk és megosztjuk az országainkat” – fogalmazott, később pedig egyértelmű tette, hogy megszavazza a jelentést.

atv.hu

 

További belföldi híreink