Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-09-11 11:07:00

Közös pártcsalád alapítását javasolják Orbánnak

Közös európai parlamenti pártcsalád alapítását javasolta az osztrák alkancellár Orbán Viktor kormányfőnek - jelentették kedden a hírügynökségek.

Közös pártcsalád alapítását javasolják Orbánnak

Heinz-Christian Strache, a Szabadságpárt (FPÖ) elnöke Facebook-oldalán azt írta: "Örömömre szolgál meghívni Orbán Viktor magyar miniszterelnököt és pártját, a Fideszt közös munkára egy közös európai uniós blokkban!"

Az FPÖ az Osztrák Néppárttal (ÖVP) együtt kormányozza Ausztriát. A Szabadságpárt az Európai Parlamentben a Nemzetek és Szabadság Európája nevű, jobboldali pártokat tömörítő frakcióhoz tartozik, míg a Fidesz a mérsékeltebb jobboldali pártok frakciójának, az Európai Néppártnak a tagja.

Strache meghívóját Judith Sargentini holland zöldpárti képviselő jelentésének EP-vitája előtt tette közzé.

A nagyobbik osztrák kormánypárt, az ÖVP szintén az Európai Néppárthoz tartozik. A párt vezetője, Sebastian Kurz kancellár egy hétfői tévéinterjúban bejelentette, hogy pártja képviselői támogatni fogják a Fidesz tagságának felfüggesztését az Európai Néppártban.

"Nincs kompromisszum a joguralom és a demokrácia tekintetében. Az alapértékeket meg kell védeni" - mondta Kurz az ORF2 közszolgálati tévének adott interjújában.

atv.hu/MTI

 

 

Jakupcsek plusz minden hétköznap 20:30-tól az ATV-n:

További belföldi híreink