Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-09-08 21:07:00

Orbán Kötcsén figyelmeztetett: A németeken múlik minden

A németeken múlik minden, mi kiállunk magunkért, de az elkövetkező időszakban dől el, hogy Angela Merkelnek mi az elgondolása az Európai Néppártról - az atv.hu-hoz a 18. zárt piknikről kiszivárgott információk szerint erről beszélt Kötcsén Orbán Viktor Brüsszel és az Európai Unió kapcsán a jövő évi EP-választási esélyeket elemezve.

Orbán Kötcsén figyelmeztetett: A németeken múlik minden
forrás: Facebook / Orbán Viktor

A miniszterelnök szerint nagy küzdelem jön a következő hónapokban, és ezt a nagy küzdelmet Macron és saját küzdelmeként írta le a Dobozy-kúrián is. Orbán Viktor a résztvevők elmondása szerint annak a reményének adott hangot, hogy Merkel lesz olyan okos, hogy nem megy bele abba a konstrukcióba, amelyben a franciák vezetik az Uniót és a németek adják hozzá a pénzt.

A miniszterelnök szavait forrásunk úgy interpretálta, hogy a francia elnök fel akarja robbantani a Néppártot, hogy saját politikai családot hozzon létre az Európai Parlamentben.

A miniszterelnök a résztvevők elmondása szerint egyetlen szóval sem jelezte, hogy eleget tesz-e Manfred Weber néppárti frakcióvezető elvárásának, és hajlandó lesz-e valamilyen elmozdulást jelezni kedden a CEU-megállapodás, illetve a civil szervezetek/Stop Soros ügyében a Sargentini- jelentés vitájában, amikor az európai parlamenti ülésen felszólal Strasbourgban. Weber lapinformációk szerint korábban azt mondta, hogy csak ebben az esetben tudja megvédeni őt a Néppárton belül.

Kötcsén Orbán Viktor nem mondta el azt sem, hogy abban a bizonyos 7 percben miről fog beszélni kedden az EP-ben, ahogy a Manfred Weberrel kedden folytatott telefonbeszélgetéséről sem tett említést a Dobozy kúrián.

Azonban brüsszeli forrásaink arról tájékoztattak minket, hogy kedden este 6 órakor a néppárti frakció zárt ülést tart az előzetes tervek szerint. Erre a Sargentini-jelentés aznap délutáni vitája után és a másnapi szavazás előtt kerül sor, és várják a magyar miniszterelnököt is.

Amikor Orbán a néppárti frakció legutóbbi ülésén beszélt, információink szerint mondandója nem aratott osztatlan tetszést a Néppárt liberálisabb, baloldalibb képviselői körében. Amennyiben Orbán Viktor nem lesz ott a kedd esti zárt ülésen, forrásaink szerint néppárti csúcsvezetők valamilyen beszélgetést bizonyosan kezdeményeznek vele még a szavazás előtt.

Orbán a Sargentini-jelentésről: ha Hollandiába menne...

Magáról a Sargentini-jelentésről az egyik résztvevő elmondása szerint Kötcsén azt mondta a miniszterelnök, hogy az egy rakás félreértésen alapul. Egyrészt lezárt ügyekről szól, másrészt hemzseg a pontatlanságoktól és a csúsztatásoktól. A miniszterelnök úgy tudja,  Sargentini többször is járt Magyarországon, de a kormánnyal nem kereste a kapcsolatot, és nem is beszél magyarul. Orbán Viktornak az eljárásról, ahogy Sargentini a jelentést készítette, az volt a véleménye, hogy nevetséges, ugyanis ez olyan, mintha ő elmenne Hollandiába és úgy írna a holland jogállamiságról jelentést, hogy nem beszél hollandul és nem is tájékozódik az ország belpolitikai folyamatairól.

Az atv.hu kormánypárti forrásai úgy vélekedtek, hogy ha a magyar kormány azt szeretné, hogy ne legyen meg a kétharmad szerdán, vagyis hogy a néppárti képviselők ne segítsék a voksukkal az EP baloldali pártjait a Sargentini-jelentés megszavazásával, "akkor valamilyen változást, elmozdulást, legalább utalás szintjén, jelezni kell, például a CEU-ügy lezárásával kapcsolatban, megkönnyítve ezzel a néppárti képviselők döntését a szavazás előtt. Forrásaink arra is felhívták a figyelmünket, hogy néhány napja Bécsben ülésezett az EPP bürója (ez körülbelül a hazai pártok választmányának megfelelő 50-60 fős szerv). Ezen a tanácskozáson az derült ki, hogy tanácstalanság van a Néppártban a Sargentini-jelentést illetően.

Forrásaink úgy interpretálták az elhangzottakat, hogy a finn, svéd és ír EP-képviselők "mérgezőnek" tartják a Fidesz jelenlétét a Néppártban. Kurz osztrák kancellár véleményét azonban - nem kizárt, hogy a wishful thinking jegyében is - brüsszeli forrásaink úgy interpretálták, hogy az osztrák kancellár nem tartaná jónak a jogállamiság-ügyi eljárás megindítását Magyarországgal szemben az osztrák soros EU-elnökség alatt.

Kultúrharc: a kormányfő balliberális fölényről beszélt

„Mi győzünk, ők veszítenek” – Ronald Reagan hidegháborúra vonatkozó mondását idézte Orbán Viktor Kötcsén a kultúrharccal kapcsolatban. Egyik forrásunk értelmezése szerint ezzel azt is mondta: ne azoknak kelljen szégyellniük magukat a jobboldalon, akik szerint a sokadik kétharmados győzelemnek meg kell jelennie a kultúra területén is. Orbán Viktor szavaiból az derült ki e forrásunk számára, hogy a saját politikai oldalának nem kell szégyellnie jobboldaliságát vagy végső soron a magyarságát, a kultúrharcnak intézményi szinten is meg kell jelennie.

A miniszterelnök a kultúrharc kapcsán a "háború" és a "küzdelem" kifejezést is használta, és az derült ki az előadásából, hogy a nemzeti intézményeket meg kell erősíteni.

UPDATE: Baloldali fölény van ezen a területen - európai szinten. A miniszterelnök határozottan kettéválasztotta az európai és a magyar vonatkozást - hívta fel munkatársunk figyelmét utóbb egy másik kötcsei résztvevő, aki szerint az Orbán-beszéd e részének az volt az üzenete: nem kell a "kardcsörtetéses" kultúrharc itthon, ehelyett vita kell, társadalmi vitákra van szükség.  Legyen a jobboldalon is határozott vélemény, de ne a kormánypárti-nemkormánypárti metszetben, hanem elsősorban szakmai alapon (a Nemzeti alaptervről például).

Volt, aki szintén ott volt Kötcsén és azt érzékelte: a miniszterelnöknél kicsit más a kultúrharc definíciója, mint a jobboldali tábor egy részének a politikai szótárában.

A kétharmad következményei

Orbán Viktor a belpolitikáról is beszélt Kötcsén, megerősítette, hogy újabb alkotmánymódosításra készül, konkrétumot nem mondott.

A miniszterelnök azt is szóba hozta, hogy ma a magyar GDP 42 százalékát állítják elő magyar tulajdonú vállalatok, és ezen is változtatni kell.

Az egészségügyről Orbán Viktor azt mondta: a kórházak állapota szerinte rendben van, de az egészségügyben változtatni kell. Első lépésként szerinte szét kell választani a magán és az állami tulajdont: vagyis azt, hogy magánpraxisokkal rendelkező orvosok állami kórházakban, rendelőkben állami infrastruktúrát használnak.

atv.hu

Jakupcsek Plusz szeptember 10-től az ATV műsorán:

Ajánlom

További belföldi híreink