Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-09-06 11:48:00

Működésképtelenné válhat a büntetés-végrehajtás?

Ha minden így marad, akkor működésképtelenné válhat a büntetés-végrehatási szféra – közölte Kucsera Miklós az atv.hu-val. Ennek oka a Független Büntetés-végrehajtási Szakszervezetek Országos Szövetségének (FBVSZOSZ) főtitkára szerint a kiadott szabadságokban keresendő. A BV Országos Parancsnoksága szerint minden feltétel adott a szolgálati feladatok ellátásához.

Működésképtelenné válhat a büntetés-végrehajtás?

Alig négy hónap, és a rendvédelmi szervek munkatársainak változik a túlóra eddigi ellentételezése. Eddig pénzbeli juttatást is kaphattak, azonban január elsejét követően már csak szabadnapokban válthatják ki a bent töltött plusz órákat. Erről is beszélt – többek között – Harangozó Tamás az ATV Start című műsorban. Az MSZP országgyűlési képviselője azt mondta: egy idő után nem lesz olyan, akit kiállítanak dolgozni, hiszen a legtöbb rendvédelmi szerv létszámhiánnyal küzd, az érintettekre így túlórák hárulnak, amit jövőre már csak szabadnappal válthatnak ki. A probléma a büntetés-végrehajtás területén sem oldódott meg a politikus szerint, ahol néhány intézetben örülnek még, hogy áll a rendszer, majd kiemelte:


a büntetés-végrehajtás lesz a következő terület, ami össze fog omlani.

A Független Büntetés-végrehajtási Szakszervezetek Országos Szövetségének (FBVSZOSZ) főtitkára szintén látja a gondokat és problémákat, összeomlásról ugyanakkor mégsem beszélne. Kucsera Miklós külső körülményeknek tulajdonítja a kialakult helyzetet, 2015-ben ugyanis illetményemelés és életpálya-modell indult el, amit az élet felülírt szerinte azzal, hogy a munkaerőhiány is megjelent. Ez pedig őket sem hagyta érintetlenül: a civil szféra bérfejlesztései miatt az ágazati bérek már nem annyira vonzóak.

Ha minden a jelenlegi állás szerint marad – vagyis a túlórák szabadnapokkal való ellentételezése kerül bevezetésre–, az rövid távon még kivitelezhető is lehet, de hosszabb távon már aligha – mondta Kucsera az atv.hu-nak. Majd kijelentette: ha nem fizetnek túlórát a szférában, akkor működésképtelenné válhat a rendszer a kiadott szabadidők miatt. Az FBVSZOSZ főtitkáraszerint ugyanis még akkor is sok lehetőség lenne a túlórába csúszásra, ha teljes feltöltöttséggel dolgoznának. Csakhogy erről szó sincsen: jelenleg közel kilencezren dolgoznak a szférában, ennek kb. tíz százaléka ugyanakkor hiányzik a rendszerből. Kucsera hozzátette: már a korábbi években is létszámhiánnyal küzdöttek.

A FBVSZOSZ főtitkára mindezek ellenére pozitív. Mint mondta, már 2017-től úgy kellene a rendszernek működnie, mint ami ellen most sokan tiltakoznak, viszont a jogalkotó minden évben módosított a jogszabályon, így tolta ki eddig is a hatályba lépését. Kucsera azt reméli, hogy – az elmúlt évekhez hasonlóan – most is belenyúl majd a jogalkotó ebbe valamilyen módon, hogy ellentételezésre kerüljön a plusz munka.

Korábban arról is volt szó a szférában, hogy új börtönök épülhetnek, ez azonban – részben azért, mert a pályázók túl sokat kértek a kivitelezésért – jelenleg éppen áll, és bizonytalan, hogy mi lesz a folytatása. Arra a kérdésre viszont, hogy elő tudna-e teremteni az ágazat 1-2 ezer főt, ha ezek a börtönök valóban megépülnének a jövőben, az FBVSZOSZ főtitkára azt mondta: mire elkészülnének – ha egyáltalán elkészülnek – addigra biztosan meglenne rá az állomány.

Az atv.hu a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságát is megkereste azzal, hogy van-e esély arra, hogy a munkatársak elhagyják az ágazatot. Röviden azt a választ kaptuk: „az ország valamennyi börtönében biztosítottak a biztonságos fogvatartás technikai és személyi feltételei. A kollégák megfelelő létszámban látják el szolgálati feladataikat”. Majd azt is megírták, hogy a szervezet aktuális munkajogi létszáma 8.398 fő, míg a feltöltöttség közel 90%-os.

Jakupcsek Plusz szeptember 10-től az ATV műsorán:

További belföldi híreink